Týdenní souhrn ze světa bojových sportů (2)

Týdenní souhrn ze světa bojových sportů (2) Cage girl UFC | zdroj: FOTO: UFC

Nemáte čas sledovat každodenní dění ve světě bojových sportů, ale rádi byste zůstali v obraze? Níže naleznete souhrn toho nejdůležitějšího, co se během uplynulého týdne událo.

UFC

Na UFC 283 byli korunováni dva noví šampioni

V neděli nad ránem se v Brazílii odehrál první velký číslovaný turnaj UFC v tomto roce. V hlavním zápase si Jamahal Hill překvapivě dominantně poradil s veteránem Gloverem Teixeirou a stal se tak šampionem polotěžké divize. Druhou bitvu o titul, tentokrát v muší divizi, ovládl Brandon Moreno, když jeho soupeře soupeře Figueireda doktor nepustil do čtvrtého kola kvůli zranění oka. Za zmínku z hlavní karty stojí také prakticky perfektní výkon Gilberta Burnse nebo rychlé KO Johnnyho Walkera.

Loučení legend

Na UFC 283 se s aktivní kariérou v MMA rozloučily tři domácí legendy. Ve známém gestu zanechání rukavic ve středu klece se po prohraném zápase rozloučil bývalý šampion polotěžké divize, 43letý Glover Texeira.

Již dříve oznámil svůj konec další bývalý šampion polotíhy 41letý Maurício Rua, známější spíše pod svou přezdívkou Šógun. Ve svém posledním zápase bohužel prohrál s Ihorem Potieriou už v prvním kole na TKO.

José Aldo sice na nedělním turnaji nestartoval, ale jeho dříve ohlášený konec v MMA po porážce s Dvalishvilim v srpnu minulého roku nebyl bývalého mnohonásobného šampiona pérové váhy úplně hoden. A tak se svým způsobem rozloučil právě na UFC 283, kde byl zároveň oznámeno, že bude uveden do Síně slávy UFC.

Slovenský těžkotonážník Martin Buday jde znovu do akce

Martin Buday by si měl 15. dubna připsat další start v nejslavnější světové MMA organizaci. Slovenského těžkotonážníka tentokrát prověří Američan Jake Collier. Místo konání turnaje zatím není známo. Buday by si v případě úspěchu mohl v UFC připsat již třetí výhru v řadě.

Oznámení zápasu Petr Yan vs. Merab Dvalishvili

Extrémně důležité střetnutí pro budoucnost bantamové divize se odehraje 11. března v Las Vegas. Dvojka žebříčku Petr Yan se v hlavním zápase večera utká s trojkou Merabem Dvalishvilim. Turnaj s fightem takového měřítka naštěstí neproběhne ve vylidněném APEXu, ale v hale The Theater at Virgin Hotels.

Velká ztráta pro londýnské UFC 286

O potenciální zápas večera jsme bohužel přišli v rámci turnaje UFC 286, který se v březnu odehraje v londýnské O2 Aréně. Arnold Allen totiž prozradil, že z důvodu zranění musel odmítnout nabídnutý zápas s Maxem Hollowayem.

Dopingový případ v muší divizi

Carlos Mota na to šel hopem. V říjnu vzal na poslední chvíli laso do UFC jako náhrada do fightu s Cody Durdenem. Zápas na body prohrál, a jak vyšlo minulý týden najevo, hned po něm byl pozitivně testován na zakázané Meldonium, které „proslavila“ například tenistka Maria Sharapova. Byla mu tak pozastavena činnost a v kleci jej delší dobu neuvidíme.

Jeff Molina dalším padlým v sázkařském skandálu

Muší váha možná přijde i o další jméno. Čtrnáctému muži divizního žebříčku pozastavila činnost Nevadská státní atletická komise kvůli probíhajícímu vyšetřování kolem nezákonného sázení a ovlivňování zápasů. Připojil se tak ke svému kolegovi Darricku Minnerovi a jejich společnému trenérovi Jamesi Krausemu. Nejspíše mu příliš nepomohlo ani to, že o sobě mluvil jako o „sázkařském degenerátovi“. Pokud mu bude prokázaná vina, tak se se svou bojovnickou kariérou nejspíše rozloučí.

Paddy Pimblett musí na operaci

Nová (minimálně mediální) hvězda UFC Paddy Pimblett se nepředstaví na domácím turnaji 286. Ve svém posledním zápase s Jaredem Gordonem si totiž Paddy poranil kotník a bude muset absolvovat menší operaci.

 

Domácí scéna

Pešta se utká s Martínkovým „přemožitelem“

V hlavním předzápase večera na libereckém turnaji KSW by se měl utkat Viktor Pešta s Danielem Omielańczukem. Zkušený Polák se naposledy představil na podzim proti Michalu Martínkovi, kterého porazil na body. Kontroverznější rozhodnutí bodových rozhodčích bychom ale v minulém roce hledali jen velmi těžko. Před tímto oznámením se s ohledem na Viktora spekulovalo o střetnutí s Darko Stošićem, ten však dost překvapivě z KSW odešel a bude bojovat o pás v organizaci BRAVE CF.

Slovenský gigant vs. polský chuligán

Potvrzeno bylo také veřejné tajemství o zápasu Tomáše Možného s Arkadiuszem Wrzoskem. Souboj excelentních postojářů bude odvetou skoro 8 let starého střetnutí, které tehdy v čistém kickboxu vyhrál na body slovenský fighter. Zápas uvidíme 25. února taktéž v rámci libereckého KSW turnaje.

Černý Panter v pérové váze

Šampion lehké váhy v Oktagonu Losene Keita si dá zápas v pérové váze. Nepůjde však o útok na další šampionský pás. V Mnichově si totiž už 11. února dá obhajobu s novou akvizicí, Švédem Samuelem Barkem.

(Staro)nové tváře v Oktagonu a Tipsport Gamechangeru

Po více než roce se do Oktagonu vrací „Inkvizitor“ Miroslav Brož, který si vloni připsal dvě vítězství pod organizací RFA.

Rovněž byl oznámen příchod řeckého Sparťana Andrease Michailidise, který bude zápasit v pyramidě welterové váhy Gamechanger. Řek přichází z UFC, kde například v roce 2021 sdílel klec se současným šampionem střední váhy Alexem Pereirou.

Do Gamechangeru se dostal také slovenský bijec Radovan Úškrt, který se v prosinci blýsknul divokou přestřelkou s Ole Magnorem.

Vážné zranění Petráška

Další porci smůly si bohužel vybral populární „Meloun“ Petrášek. Milan si při tréninku vážně zranil koleno a nevyhne se operaci a dlouhé rekonvalescenci.

Lukáš Mandinec vybojoval evropský pás WMC

Elitní slovenský thaiboxer Lukáš Mandinec z klubu Victory gym Trenčín po vítězství v hlavním zápase na akci PML 6 rozšířil svou sbírku opasků o další kousek. Příště by se nejspíš mohl pobít také o titul šampiona Professional Muaythai League.

 

Ostatní zahraničí

Divoká bitva v KSW

O víkendu se ve Štětíně konal turnaj KSW 78, na kterém nadchla hlavně tříkolová přestřelka Tomasze Romanowského s Radosławem Paczuskim. Po těsném zápase, plném divokých přestřelek, se nakonec u rozhodčích radoval Romanowski a nejspíše si tak zajistil místo v titulovém zápase střední váhy. (VIDEO)  

Po jednom zápase do KSW?

Polská organizace nejspíše podepsala smlouvu se slovenským bojovníkem Matyasem Viszlayem, který tuto zprávu oznámil na svém instagramovém účtu. Má za sebou ale jen jeden profesionální zápas v MMA a jeho podepsání přední evropskou organizací je proto poměrně zvláštní. Pokud se však zpráva potvrdí, mohli bychom slovenského borce nejspíše vidět už na libereckém turnaji.

Pyramida v Muaythai o milion dolarů má první potvrzené jméno

Bývalý titulový vyzyvatel v lehké váze ONE – Thajec Sinsamut Klinmee je prvním potvrzeným bojovníkem připravované pyramidy v thajském boxu. Ta by měla být odstartována prvním kolem již v březnu a jejím největším lákadlem by měla být absence váhových kategorií. Zájem o účast měl vyjádřit také obrovitý Alistair Overeem, ten ale posléze zprávu dementoval.

Konečně se dočkáme souboje Paul vs. Fury?

Nekonečný příběh boxerského zápasu Jakea Paula a Tommy Furyho má pravděpodobně svou další kapitolu. Souboj by se měl podle posledních informací skutečně odehrát v únoru v Saudské Arábii. Vzhledem k historii neustálého rušení již domluvených termínů jsou však i tentokrát na místě pochybnosti, jestli k utkání skutečně dojde.

Submise za pět minut dvanáct a dvojitý šampion

Francouzský talent a šampion welteru v organizaci Ares FC Abdoul Abdouraguimov se v pátek pokoušel získat druhý titul ve střední váze. Čtyři kola, 4 minuty a 30 sekund to vypadalo, že se mu to nepovede. Jeho soupeř Rafał Haratyk bez problému kontroloval celý zápas až do chvíle, než mu Abdoul z ničeho nic nasadil páku na koleno a necelých 30 sekund do konce mu prakticky před očima vyfoukl jeho titul. (VIDEO)

Gordon Ryan podepsal smlouvu s FloSports, má si přijít na více než milion dolarů

Největší hvězda světa BJJ Gordon Ryan podepsal smlouvu s poskytovatelem sportovních přenosů FloSports. V rámci tohoto kontraktu by se měl představit v sérii turnajů Who’s Number One. Podle vyjádření samotné organizace si má díky tomu Gordon přijít na sedmimístnou částku.

Fackovaná šéfa UFC nemá sledovanost

Ve středu byla v USA televizní premiéra nového projektu šéfa UFC – Dana White Power Slap, tedy fackované. Celý projekt provázejí velké kontroverze, ať už kvůli charakteru této disciplíny nebo nedávného chování Whitea. Show se příliš nedaří ani podle zveřejněných čísel sledovanosti, kdy první epizodu sledovalo pouhých 295 tisíc diváků.

Zdroje:  Instagram , Bloody Elbow , Oktagon MMA , mmafighting.com , Twitter

Nejnovější články