Chyby v kleci a bratříčkování s bojovníky. Rozhodčí Touš a Voborník reagují na kritiku

Chyby v kleci a bratříčkování s bojovníky. Rozhodčí Touš a Voborník reagují na kritiku Jan Voborník patří mezi stálice Oktagonu | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Dva známí rozhodčí Oktagonu prozradili, jak přistupují ke své nelehké práci a jak se vyrovnávají s kritikou.

Dohlížet na MMA zápasy z pozice rozhodčího je velmi nelehký a také nevděčný úkol. Stačí jen malá chyba, aby došlo k nechtěnému ovlivnění výsledku, člověk se pak může spolehnout, že si vyslechne zdrcující kritiku. Své o tom ví Jan Voborník a Pavel Touš, dvě známé tváře z Oktagonu.

V rozhovoru s Karlosem Vémolou nicméně odmítli, že by se v kleci někdy rozhodovali na základě náklonnosti vůči konkrétním bojovníkům. „Pokud pískáš na úrovni, na kterou jsme se dostali, tak zjistíš, že tam jakékoli sympatie, antipatie, emoce obecně nemají vůbec žádný prostor. Protože čím víc by ses tím nechal ovlivnit, tím víc těch chyb budeš sekat. Jdeš tam úplně prázdný a řešíš v podstatě jen nastavení pravidel, podle kterých pískáš daný zápas,“ řekl Voborník.

Jako příklad uvedl zápas mezi Tomášem Deákem a Filipem Mackem, v němž se bojovalo o první titul Oktagonu v bantamové váze. „S Filipem Mackem mám naprosto nadstandardní vztahy, Máca je můj skvělý kamarád, ale umyl mi p*del za to, že jsem dělal chyby v jeho neprospěch.“ Macek se hned v prvním kole snažil lapit soupeře do pasti, když zachytil jeho nohu, Deák si však několikrát pomohl držením za pletivo, až se z jeho sevření vymanil. Voborník v kritický moment nezasáhl, za což si vyslechl silnou kritiku.

 

Touš zase zavzpomínal na zápas, v němž zareagoval příliš pozdě. „Frajer dostal na spánek a usnul, ale jak byl opřený v tenzi [o pletivo], dostal tři údery navíc. Ale nebylo to poznat… Pak mě to samozřejmě mrzelo. Dostal jsem za to hroznou deku, beru to jako chybu, ale nevím, jestli bych ten okamžik zvládl lépe.“ Vzápětí zmínil, že všechny zápasy, do nichž zasahuje, s odstupem času znovu sleduje a analyzuje, aby se mohl zlepšit.

Kritiku ze strany veřejnosti nicméně bere s rezervou. „Jsou tu lidé, kteří nikdy nic nedokázali, nic neumí, ale najednou mají možnost sednout si k internetu a napsat hrozně chytrý příspěvek.“ Chyby si proto hledá sám. Negativní ohlasy se ovšem týkají i chování mimo klec. „Kritizují nás za to, že se bavíme s bojovníky. Kur*a když se dostaneš na nějakou úroveň v organizaci, tak se nejde nepotkávat. Nejde nevidět tu dřinu, co tomu odevzdáváte. Já vás za to hrozně uznávám, ať jsi to ty, Attila, nebo kdokoli jiný. Vždycky vám podám ruku, protože si myslím, že je to lidská slušnost.“

Značně negativní hodnocení si oba vysloužili také od bouřliváka Petra Knížete. Dva roky nazpět se nechal slyšet, že ani jeden z nich nemá v Oktagonu co pohledávat, na paškál si vzal hlavně Voborníka. „Vždyť on nikdy nic nedělal, neumí ani kotoul,“ rozčiloval se tehdy „Monster“. Stálice Oktagonu si však z jeho slov nedělá těžkou hlavu. „Zasmál jsem se tomu, byla tam spousta emocí, z mého pohledu úplně zbytečných,“ řekl a veterána domácí scény ocenil za jeho sportovní výkony. „A pak je tam ta lidská stránka, s tou jsem se před lety rozešel, respektive on se rozešel se mnou a já jsem to akceptoval.“

Aby toho nebylo málo, některým lidem vadí nadstandardní vztahy s promotéry. Touš připomněl, že se s Ondřejem Novotným zná více než 20 let, což nemůže přehlížet. Na druhou stranu se s ním často dostává do křížku. „Já se s Ondrou hádám každý event. To nikdo nevidí… Profesní stránku dokážeme od té osobní dost zásadně oddělit, hlavně Ondra… Nemá problém ti umýt p*del i u toho piva. Trávíme spolu čas i jako přátelé, dokážeme si pokecat profesně i tvrdě kriticky,“ řekl s tím, že ho příliš nezajímá, jestli zrovna něco takového někomu vadí.

Zdroje:  Karlos Terminátor Vémola – YouTube

Nejnovější články