Hodně lidí se před zápasem nafetuje, tvrdí Robert Pukač. Doping v MMA je podle něj rozšířenější, než si lidé myslí

Hodně lidí se před zápasem nafetuje, tvrdí Robert Pukač. Doping v MMA je podle něj rozšířenější, než si lidé myslí Christian Jungwirth vs. Robo Pukač | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Známý slovenský bojovník prozradil, jak se staví k užívání zakázaných látek mezi MMA zápasníky.

Téma dopingu je ve světě bojových sportů jistým evergreenem, k němuž se i my pravidelně vracíme. Důvodem je nejednoznačný přístup ze strany velkých organizací, ale i konkrétních sportovců, kteří se v tomto směru snaží prorazit. A zatímco někteří by se zakázaných látek ani nedotkli, pro jiné jde o běžnou součást přípravy.

K problematice se v rozhovoru pro kanál Space vyjádřil Robert Pukač, stálice domácí scény. První profesionální zápas absolvoval už v roce 2010, není tedy pochyb, že má o praktikách svých kolegů velmi dobrý přehled. V první řadě přiznal, že už doping jako velké téma nevnímá, jelikož se stal nedílnou součástí MMA scény. „Doping je tam tak hluboko zakořeněný, že ani není v zájmu všech mít dopingové kontroly. Hodně bojovníků by pak neprošlo.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Robo Pukač (@princ_bratislavsky)

Nabízí se jistá paralela s kulturistikou na vrcholové úrovni. Fanoušci chtějí vidět siláky na hranici lidských možností. Že jim k tomu pomáhají dryjáky, které by běžného smrtelníka poslaly rovnou do hrobu, nad tím se už dávno nikdo nepozastavuje. „Lidé chtějí výkony, chtějí to tlačit do maxima, ale člověk je stále jen člověk. Lidé jsou unešeni z dobrý výkonů a zápasů, ale musí se zkrátka smířit s tím, že je to i kvůli dopingu. Ale neplatí to pro všechny, jsou i frajeři, u kterých tomu tak není.”

„Bratislavský princ” dokonce nabídl osobní odhad, dle jeho propočtů dopuje zhruba polovina lidí v MMA. „Doping je rozšířenější, než si lidé myslí, dělá se z toho haló.” Započítat se musí i vskutku netradiční „nakopávače”. „Myslím si, že hodně lidí se před zápasem i nafetuje. Někdo bere jen steroidy, někdo normálně fetuje… Pro lidi to bude senzace, ale už jsem v tom tolik let, takže je mi jasné, že hodně lidí sype.”

Následně zapochyboval i nad některými zápasníky v UFC. V této souvislosti odkázal na Marlona Veru, jenž v jednom z rozhovorů tvrdil, že se i v nejprestižnější MMA organizaci dají obejít kontroly. „Za jistý obnos peněz, nevím už kolik to bylo, jestli 20 tisíc dolarů, ti to doktor namíchá tak, že na to zkrátka nepřijdou. Takže já už upřímně nevím, jak to je, nebo není.”

„O celé řadě lidí jsem si myslel, že by nikdy nesypali, ale sypali. O jiných jsem si myslel, že jsou nasypaní, ale časem jsem je poznal a zjistil, že nejsou. Místy se v tom úplně ztrácím.”

Závěrem naznačil, že je domácí MMA scéna poměrně malá, takže skutečnost, že někdo bere podobné látky, bývá mnohdy veřejným tajemstvím. „Těch dealerů dopingu zase tolik není. A také jsou to jen lidé, takže se někdy prořeknou, na někoho něco poví nebo nahází špínu, takže se to tak nějak ví.”

Zdroje:  Space – YouTube

Nejnovější články