KSW 99 - online průběh a výsledky turnaje. Výsledkovou pohromu Čechů zmírnila překvapivě pouze Hanka Gelnarová

KSW 99 - online průběh a výsledky turnaje. Výsledkovou pohromu Čechů zmírnila překvapivě pouze Hanka Gelnarová Michal Martínek | zdroj: Foto: se svolením KSW

Výsledky a komentovaný průběh turnaje KSW 99 z polských Gliwic, kde se představí takřka ve všech zápasech čeští zástupci v čele s Michalem Martínkem.

Štefan Vojčák vs. Michal Martínek (těžká váha, do 120,2 kg)

Výsledkovou mizérii českých zápasníků nedokázal zmírnit ani Michal Martínek. Český těžkotonážník si v prvním kole dokázal hlídat Vojčákovy nástupy do strhů, překvapivě však ztrácel v postojářských výměnách. Štefanův trochu neortodoxní postoj s nepříliš velkým tlakem nenabízel Michalovi moc možností na kontry a když už se k útoku vydal, dokázal natrefovat. V druhé pětiminutovce Vojčák opět nedokázal vzít Martínka na zem, při jednom z nástupu však místo toho trefil dvě dobré levé zadní v rychlém sledu a Michal se po nich i po lehkém uklouznutí dostal na záda, kde jej Vojčák kladivy ukončil. Slovenského obra tak nejspíše čeká v příštím zápase útok na pás šampiona, buďto Phila de Friese nebo v odvetě Darka Stošiče.

Vítěz: Vojčák, TKO (údery), 2. kolo (2:53)


Matůš Juráček vs. Kacper Koziorzębski  (welterová váha, do 77,1 kg)

Slávista Matůš Juráček předvedl v prvním kole očekávaný výkon, dobře si držel od Kacpera vzdálenost a jeho pokusy o ofenzivu trestal dobrými přesnými kontry. V druhém kole ale začal Polák zlobit několika úspěšnými strhy a i v postoji si začal připisovat více úspěchů. Podobný obrázek byl k vidění i v poslední rundě, kontry od Juráčka ale přece jen začaly více míjet cíl a naopak Koziorzębski při svých výpadech trefoval. Přesto to vypadalo, že v celku český zápasník nadělal více škody, leč dva bodoví rozhodčí byli jiného názoru a nejednotným rozhodnutím vyhrál jeho polský soupeř. O krádeži se v takto vyrovnaném zápase ale mluvit asi nedá.

Vítěz: Koziorzębski na body (nejednotné rozhodnutí - 2:1)


Maciej Różański vs. Vojtěch Garba (polotěžká váha, do 93 kg)

Těžkou zkoušku měl dnes před sebou Vojtěch Garba, Maciej Różański prošel Bellatorem a v začátcích kariéry například dvakrát porazil Macha Muradova. Navíc vypadal Polák jakoby nastupoval spíše do těžké váhy, než polotíhy a svou úctyhodnou muskulaturou z něj šel respekt. Garba naproti tomu mohl využít rychlosti, unikat Maciejovým pokusům o wrestling ale v každém kole příliš dlouho nedokázal a ten na zemi využíval své zkušenosti a dlouze tam Vojtu kontroloval. Garba sice dokázal ubránit všechny pokusy o submise, na body však zápas jasně prohrál.

Vítěz: Różański na body


Adam Niedźwiedź vs. Viktor Červinský (welterová váha, do 77,1 kg)

Parádní reklamu na smíšená bojová umění předvedli grapplerské eso Adam Niedźwiedź a komplexní Viktor Červinský. Adam měl jasný plán, dostat zápas všemi možnými způsoby na zem, kde využije svoje BJJ, Viktor zase přesně opačný. Červinský svého soupeře dvakrát poslal na zem dobrou pravačkou a úspěšně unikal z jeho pokusů o submisi, když se za nim vydal na zem. V polovině kola to pro Čecha vypadalo velmi nadějně, zasýpaval svého do želvy stočeného soupeře údery a už to vypadalo, že Polák zápas mentálně vzdal. Bylo to ale jen zdání, Adam ožil a dobrým přechodem vzal Viktora do škrcení anakondou, z které přešel do čisté gilotiny, kterou po chvíli musel Viktor odklepat. Skutečně krásný a akcí nabitý zápas dvou stylově naprosto rozdílných soupeřů.

Vítěz: Niedźwiedź, submise (gilotina), 1. kolo (3:40)


Wojciech Kazieczko vs. Josef Štummer  (pérová váha, do 65,8 kg)

Tak tohle byla pořádna divočina! Předpoklad zápasu čistého grapplera Štummera s postojářem v osobě bývalého oceňovaného kickboxera Kazieczka ale vzal rychle za své. Štummer koncentrovaným výkonem dokázal svého soupeře ohrožovat v jeho vlastní disciplíně a hlavně krátký pravý hák dopadal drtivě na Polákovu hlavu. V polovině druhého kola pak Josef svého soupeře nachytal dobrou kombinací a ten se začal po kleci spíše potácet než chodit a vypadalo to na blížící se vítězství českého zástupce. Jenže do třetího kola už vyčerpali síly oba dva a ze zápasu se stala hospodská rvačka po deseti pivech. Oba protivníci vinou vyčerpání jen bez obrany napřahovali k tvrdým úderům mezi nimiž museli odpočívat. A pak z ničeho nic Kazieczko po propadlém úderů od Štummera svázal a zamknul jeho hlavu do těsného ninja choku. Výborný grappler Štummer bohužel už neměl síly na nějakou obranu a po chvilce odklepal. Připisuje si tak svou druhou porážku v KSW, kde má teď skóre 1:2.

Vítěz: Kazieczko, submise (ninja choke), 3. kolo (4:09)


Vasil Ducár vs. Bartosz Kurek (polotěžká váha, do 93 kg)

Skvělý boxer Vasil Ducár se pokoušel vrátit na vítěznou vlnu po nepříliš povedeném posledním zápase v Liberci, kde prohrál s Kasperskim. Dnes ale bohužel opět nebyl jeho den, v opatrném a taktickém fightu byl Vasil pořád jakoby o krok pozadu, nedařilo se mu svého soupeře ničím ohrozit a sám inkasoval velké množství kopů na lýtko přední nohy. Vasil tak velmi brzy přišel o dobrý pohyb a kromě pár světlejších chvil s dobrými předními direkty nedokázal směrem dopředu nic předvést. Nová akvizice KSW Bartosz Kurek si tak připsal až překvapivě snadnou výhru. Doufejme, že se v příštím střetnutí podaří Ducárovi lépe a efektivněji využít svůj boxerský styl.

Vítěz: Kurek na body


Hanka Gelnarová vs. Dominika Steczkowska (bantamová váha, do 61,2 kg)

Z bizarní organizace Clash of the Stars do KSW? Expresní cestu do elitního MMA si Hanka Gelnarová vysloužila hlavně svoji popularitě, dnes večer v okrouhlé kleci KSW ale přesvědčila, že ani sportovně se nemá za co stydět. Její soupeřka Steczkowska má bohatou amatérskou kariéru a do fightu nastupovala jako velká favoritka. Polská bojovnice začala aktivněji a po dobré kombinaci natlačila Hanku na pletivo s cílem dostat Gelnarovou na zem pod sebe, kde měla mít velkou převahu. Jenže Hanka předvedla výbornou obranu a svou soupeřku odměňovala tvrdými lokty.

V druhé pětiminutovce pak vypadala Polka unaveněji, na pletivu evidentně nechala hodně sil a Hance se dařilo jí dobře trefovat a upřímně Steczkowska působila chvílemi až bezradně a neaktivně. Druhé kolo tak nejspíše šlo za českou debutantkou. Třetí runda pak byla opět otevřená, ale Hanka svým trochu neortodoxním stylem se zvláštně natočenými pěstmi v úderech byla nebezpečnější a hlavně aktivnější. Dominice dokonce udělala pod levým okem slušný monokl. Zhruba minutu před koncem zápasu se polské fighterce konečně povedlo dostat Gelnarovou na zem, jenže bylo pro ni už příliš pozdě a damage šla i tam na stranu Češky.

Bodoví sudí měli tentokrát nezáviděnihodnou práci, šlo o vyrovnaný zápas, ale nejspíše zaslouženě se radovala Gelnarová, která dokázala přesvědčit dva ze tří rozhodčích. Obrovské překvapení a skutečně dobrý výkon v prvním profesionálním zápase pro Hanku. Složitější otázka je její budoucnost v okrouhlé kleci, KSW nemá ženskou bantamovou divizi a těžko si představit Hanku v tuto chvíli shazovat do muší váhy. Na nějakém českém turnaji ji ale nejspíše ještě uvidíme.

Vítěz: Gelnarová na body (nejednotné rozhodnutí - 2:1)


Michał Sobiech vs. Karol Kutyła  (domluvená váha, do 68,5 kg)

Jediný čistě polský fight na kartě obstaral Michał Sobiech s nováčkem Kutyłou, který nastoupil na poslední chvíli za zraněného Karetu. Přestože byl Karol velkým outsiderem a KSW je nejspíše trochu nad jeho dovednosti, předvedl velmi srdnatý výkon. Sobiech však celou dobu tahal za delší konec, v postoji byl přesnější a tvrdší a dokázal svého soupeře několikrát dostat na zem. Kutyła byl nejvíce nebezpečný svými lokty, čímž dostál svoji přezdívce Thajský řezník. Atraktivní zápas nakonec došel na body a zaslouženě přinesl Sobiechovi jeho rpvní výhru v KSW.

Vítěz: Sobiech na body


Tobiasz Le vs. Matěj Val (bantamová váha, do 61,2 kg)

První z mnoha dnešních polsko-českých zápasů, i když naše severní sousedy reprezentující Tobiasz Le se dá brát i jako náš reprezentant. Mladší z obou fighterů Matěj Val nastoupil do fightu mnohem aktivněji, neustále Tobiasze tlačil, byl aktivní i úderově a Le se pouze snažil trefovat z ústupu a z kontrů. Jenže obrázek prvního kola se rázem změnil, když Tobiasz zachytil Matějův tvrdý kop na žebra a okamžitě jej stáhl pod sebe na zem. Z vrchni pozice pak krásně pracoval hlavně lokty a Valův obličej se brzy začal zalévat krví. V posledních sekundách kola Tobiasz zvyšoval útočnou aktivitu a Matěj už se bránil čistě pasivně, rozhodčí tak viděl dost a pouhou vteřinu před koncem rundy zápas odmával ve prospěch polského reprezentanta.

Vítěz: Le, TKO (údery a lokty z vrchní pozice), 1. kolo (4:59)

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články