Leo Brichta stojí před těžkou výzvou, o titul s ním zabojuje Brazilec se zkušenostmi z Bellatoru

Leo Brichta stojí před těžkou výzvou, o titul s ním zabojuje Brazilec se zkušenostmi z Bellatoru Leo Brichta | zdroj: FOTO: Se svolením RFA/Matúš Zeťák

Český bojovník Leo Brichta se 28. září vrátí do akce na společném turnaji organizací RFA a IAF v Praze, kde bude čelit nečekané ale velmi kvalitní výzvě. Původně měl změřit síly s šampionem lehké váhy Arbim Mezhidovem, ale kvůli zranění rakouského zápasníka se situace změnila. 

A přestože šampionův výpadek mohl na první pohled zhatit velkolepý souboj, organizátoři se postarali o skvělou náhradu v podobě Brazilce Jaira Pacheca

Šestadvacetiletý Brazilec, který má na kontě profesionální bilanci 9-2, bojoval i v prestižní americké organizaci Bellator. I když tam utrpěl dvě porážky na body, jeho soupeři nebyli žádná ořezávátka, postavil se tam svému krajanovi Motovi a následně i ruskému talentu Tokovovi. Obě prohry však pouze podtrhují kvalitu jeho soupeřů, protože Pacheco mimo Bellator exceluje. Pět svých protivníků ukončil před limitem a aktuálně drží sérii dvou vítězství v řadě. 

V celosvětovém žebříčku Fight Matrix zaujímá 169. místo, což ho řadí na vyšší pozici než má původně plánovaný Brichtův soupeř Arbi Mezhidov (272. místo). To znamená, že Lea nyní čeká papírově náročnější výzva. 

Pro českého tvrďáka by tento zápas mohl být klíčovým momentem jeho dosavadní kariéry. Po delší pauze, kterou si dopřál po posledním zápase v polské organizaci KSW, kde podlehl v titulové bitvě Valeriu Mirceovi ve čtvrtém kole na submisi, je teď připraven vrátit se na domácí scénu. A i když se měl původně utkat s Mezhidovem o titul RFA v lehké váze, zranění soupeře neznamená, že by Brichta přišel o možnost stát se šampionem. Zápas s Pachecem totiž bude soubojem o společný titul RFA a IAF.

"Ze všech možných variant se tato jeví jako ta nejlepší i nejkvalitnější. Brichtovu korunovaci zkusí totiž překazit šestadvacetiletý brazilský zabiják Jairo Pacheco. Nelítostný tvrďák se zkušenostmi z CFC (brazilská organizace Centurion Fight Championship) či Bellatoru, jehož profi bilance 9-2 mluví sama za sebe. Ve světovém žebříčku má dokonce lepší postavení než Mezhidov. Je komplexnější a na zemi dokáže hrozit víc než původní soupeř," prezentovaly Pacheca organizace RFA a IAF na sociálních sítích. 

Jistou dobu se dokonce spekulovalo i o tom, že proti Brichtovi nastoupí legendární veterán UFC Tony Ferguson. Promotér IAF Petr Ondruš se o tom zmínil v rozhovoru pro kaocko.cz. Podle svých slov jej kontaktoval a “El Cucuy” nebyl proti, ale vzhledem k menšímu zranění by nebyl schopen bojovat na pět kol. Ze zápasu tedy sešlo. 

Pro Lea Brichtu půjde o důležitý test jeho připravenosti a schopnosti čelit těžkým soupeřům. Pacheco má sice lepší postavení ve světovém žebříčku, ale Brichta bude mít výhodu domácího prostředí a motivaci znovu zazářit na české scéně. Jak tento duel dopadne, se dozvíme již 28. září v Praze na turnaji RFA X IAF Special Title Night 2.

Autor: Nikola Andreev 

Zdroje:  IAF , RFA

Nejnovější články