Ngannou je pro nás inspirace, jeli bychom sem i zadarmo, říká trenér bojovníka, který bude boxovat s bratrem Furyho

Ngannou je pro nás inspirace, jeli bychom sem i zadarmo, říká trenér bojovníka, který bude boxovat s bratrem Furyho Francis Ngannou a tým Muay Thai Olomouc (trenér Tomáš Musil, Martin Švarc a Michaela Hlaváčiková) | zdroj: FOTO: Se svolením Tomáše Musila

Už dnes večer se na obřím boxerském eventu Knockout Chaos, jemuž vévodí souboj Joshua – Ngannou, ukáže i český zástupce Martin Švarc. A přestože je box zdánlivě sportem jednotlivců, naprostá většina bojovníků vám potvrdí, že ve skutečnosti jde o kolektivní disciplínu, potřebujete totiž okolo sebe dobré týmové parťáky a především trenéra, v tomto případě mimo jiné Tomáše "Mamuta" Musila. Ten nám celou narychlo upečenou akci popsal ze svého pohledu.

"Martin mi to volal minulý týden ve středu večer 20:45 když jsem vycházel z tělocvičny, že se mu ozval Lukáš Konečný ohledně nějakého zápasu v Saúdské Arábii v boxu. Hned nás napadlo, jestli to náhodou není tahle akce, ale nebyli jsme si jistí. Moje reakce byla pozitivní – Jeď a udělej maximum. Vůbec jsem netušil, že pojedu s ním. Myslel jsem, že poletí právě s klukama kolem boxu, co mu zařídili první dva profi zápasy," vysvětlil hlavní kouč klubu Muay Thai Olomouc, který v únoru kvůli ježdění po zápasech doma nestrávil jediný víkend a manželce slíbil, že v březnu to bude jiné. Nakonec si ale musel narychlo domluvit povolení k výjezdu. "Naštěstí je moje manželka v tomhle naprosto fantastická," dodal.

Následně se dostavily pochybnosti. "Celou cestu do Rijádu jsem přemýšlel o tom, co tam vlastně budeme dělat, jak to pojmeme, jak budeme trénovat, jak se k nám vůbec budou chovat, jestli vůbec máme na to tohle zvládnout?" přiznal.

"Vše se začalo vyjasňovat hned po příjezdu do vilového resortu. Prostě jsme začali hned s přípravou, moc času nebylo, ale jasně jsme si řekli, že proto, abychom tady nebyli jako potrava, uděláme v posledních dnech maximum. Navíc hned první den jsme se potkali se soupeřem, jeho tátou, jejich týmem a všichni byli naprosto v pohodě a ta komunikace byla vlastně velmi příjemná. To stejné s ostatními lidmi, ať už týmy kolem všech boxerů nebo týmem, který to tady organizačně zajišťuje.

V tu chvíli jsem si uvědomil, že je to vlastně velmi podobné všemu, co jsme zažili jinde – jasně, je to prostě asi to nejvíc, co lze zažít, ale lidi jsou všude stejní a ti sportovci a organizátoři taky. Program jsme nastavili tak, aby nám to sedělo s jídlem, odpočinkem a večerními povinnými akcemi, na které byl odjezd vždycky stejně 17:50 místního času. Ve zkratce středa a čtvrtek: ráno výklus, stínování, protažení – snídaně – odpočinek – 15:00-16:00 trénink – pozdní oběd – 17:50 odjezd na místní boulevard, který se staví, aby vypadal jako v Las Vegas. Během 30min chůze procházíš vlastně celým světem – řecká část, čínská část, Benátky, Indie, Egypt, zábavní park. Ani jsme to neprošli celé.

Co je ale nejpodstatnější je, že už v úterý večer jsem si naplno uvědomil, že na to máme a patříme sem. Je to box, můžeme dostat v prvním kole KO, ale taky KO můžeme rozdat, je to supertěžká váha a jestli něco Martin má, tak je to granát v pravé ruce a nebojí se do toho jít.

Samozřejmě musíme být opatrní, protože Roman Fury, i když trénuje pouze 2 roky, tak vlastně 2 roky nedělá vůbec nic jiného, má kolem sebe fantastický tým, je zvyklý na velkou pozornost přes jeho bráchu Tysona, ale zatím jel všechno v 90kg a soupeři byli třeba o hlavu menší, zatímco teď jsou stejně vysocí a bude to i pro Romana prostě jiné.

S čím jdeme do zápasu? Zápas je na 4x3min, soupeř bude určitě pohyblivější, má nepříjemný opačný gard. Chceme vycházet z dobré obrany a jet chytře. Očekáváme vysokovou aktivitu soupeře od začátku, ale nechceme moc couvat a chceme ho postupně tavit pohybem dopředu, my se cheme hýbat lehce do stran, ale tak, aby nás to úplně nesežralo, a zkusíme přebírat soupeřovy útoky. Uvidíme po prvním kole jak to bude vypadat, ale ta naše aktivita by měla kolo od kola stoupat. A pokud se půjde do čtvrtého kola, tak věřím, že to pustíme naplno.

Trénovali jsme asi 3-4 věci, Martin taky ještě minulý týden trénoval s Robertem Šulganem (bývalý profesionální boxer), to jsme samozřejmě projížděli taky. Musím říct, že každé kolo od úterý do čtvrtka jsem cítil, že je Martin lepší a odhodlanější a bylo to tam, ten FOCUS a to, že chceme něco dokázat prostě.

Když to řeknu blbě, my bychom sem jeli i zadarmo, už jenom pro tu zkušenost, pro ten sportovní zážitek. Neděláme to pro peníze, máme svá zaměstnání, takže pro nás je to velká výzva. Navíc chodí kolem nás třeba Francis Ngannou, ten sakra potrápil ve svém první profi zápase Tysona Furyho, tak proč by nám se nemohlo podařit něco podobného? Skončit to může jakkoliv, ale naše nastavení je prostě takové, jak píšu, a nejsou to žádné alibi nebo něco podobného. Jdeme si to maximálně užít, udělali jsme všechno, co šlo za tu krátkou dobu a Martin tam nechá všechno!"

Jak to dopadne, to se dozvíme již dnes. Zápas Švarc versus Fury by měl přijít na řadu okolo 17:40, čas je to ale samozřejmě pouze orientační. Přímý přenos je možné sledovat na platformě DAZN.com. 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články