V Česku jsou lepší podmínky, pochvaluje si Tagir Machmudov. Příští týden vytasí drápy na společném turnaji RFA a IAF

V Česku jsou lepší podmínky, pochvaluje si Tagir Machmudov. Příští týden vytasí drápy na společném turnaji RFA a IAF Tagir Machmudov před prvním profesionálním zápasem | zdroj: FOTO: Fusion Fight League

Juniorský mistr světa v MMA Tagir Machmudov se chystá na druhý zápasy mezi profesionály.

„Byl to takový malý, tlustý kluk,“ zavzpomínal Josef Král z Gorila MMA na první setkání Tagirem Machmudovem. Ve videu z produkce organizace I Am Fighter prozradil, že k němu do tělocvičny poprvé zavítal zhruba ve 14 letech. „Chodil si sem s jedním kámošem zaveslovat na trenažér, na žíněnku ještě nechodil.“ A zatímco kamarád časem odpadl, Machmudov zůstal a začal se naplno věnovat MMA.

Král přiznal, že dagestánského mladíka špatně odhadl. Tehdy ho ani nenapadlo, že by se mu v MMA mohlo tak dařit. Machmudov v roce 2022 vyhrál juniorské mistrovství Evropy pod záštitou IMMAF, minulý rok přivezl zlato z mistrovství světa. Letos v květnu se skvěle uvedl mezi profesionály, když na turnaji Fusion 27 jen pár vteřin před koncem prvního kola překvapil soupeře kimurou. Koncem příštího týdne se představí na dalším společném turnaji organizací RFA a IAF, v kleci na něj bude čekat Michal Duba.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tagir Machmudov (@tagir_machmudov)

Král svého svěřence pochválil za práci na kondičce, mezi jeho přednosti patří také mentální nastavení. „Když s ním pojedu půl hodiny lapy, tak prostě pojede půl hodiny. Kdybych mu neřekl, že je pauza, nedovolí si říct, že nemůže nebo nechce. Je to velký rozdíl oproti některým jiným klukům.“ Tagir své kořeny rozhodně nezapře, soupeře s oblibou trápí na zemi a často rozhoduje v prvních kolech skrze submisi.

Do České republiky se přestěhoval díky svému otci, který zde získal práci. „Jsou tady lepší podmínky pro život než v Dagestánu. Můžeš si tady vybrat profesi, můžeš být doktor, hasič, kdokoli. V Dagestánu to tak většinou není. Buď jsi sportovec, nebo za všechno musíš zaplatit velké peníze. Tady máš studium zdarma, vysokou školu ti platí stát, to je bomba. Za to jsem vděčný.“ Nyní se chystá na studium na Provozně ekonomické fakultě ČZU.

Následně zmínil, že by se k MMA možná ani nedostal, pokud by se nepřestěhoval. Na rodnou zem ale nezapomíná. „Dá se říct, že hrdě reprezentuju Česko, ale jsem Dagestánec. To prostě nezměníš.“ Do Dagestánu se jednou chce vrátit, nechce zapomínat na své kořeny.

A co říká na soupeře? „Porazil zkušené kluky, jsou tam dobrá jména, třeba Adam Jakubík. Šel i s dobrým frajery, i když s nimi prohrál. Zápasníci jako Míra Brož nebo Jan Fajk, to nejsou žádní leváci… Doufám, že se připraví, podá maximální výkon a bude zdravý.“

Turnaj RFA x IAF: Special Title Night 2 se uskuteční 28. září v hale O2 universum. Vstupenky jsou stále k dispozici na Ticketportal a Ticketmaster.

Zdroje:  I Aa Fighter – YouTube

Nejnovější články