Zvláštní a kontroverzní česko-polské rošády. Elitní zápasník Oktagonu do bizáru, česká infuencerka do profi stáje

Zvláštní a kontroverzní česko-polské rošády. Elitní zápasník Oktagonu do bizáru, česká infuencerka do profi stáje Ondřej Novotný | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Veterán UFC Makhmud Muradov si domluvil zápas v polské FAME MMA, Hana Gelnarová oproti tomu míří z Clashe do KSW.

Po pěti letech strávených v UFC se „Uzbek s českým srdcem“ vrátil s velkou slávou do Oktagonu, kde si minulou sobotu připsal poměrně jednoznačné vítězství nad Askhamem. Začalo se díky tomu samozřejmě hned mluvit o potenciálním titulovém souboji s vítězem zápasu Kincl vs. Engizek. Jenže Muradov má nejspíše trochu jinačí (a taky o dost výnosnější) plány. V rozhovoru pro isport.cz odhalil dost překvapivou informaci, že už v listopadu jej čeká souboj v polské organizaci FAME MMA, vypsaný na třikrát tři minuty, který mu na konto připíše několik milionů. „Jen blbec by to nevzal,“ doplnil uzbecký válečník a nezbývá než s ním z finančního hlediska plně souhlasit.

FAME MMA je organizace bizarních zápasů, tzv. freak fightů, v čemž jde rozhodně o aktuálně největšího hráče celosvětově a z hlediska financí a zájmu diváků se nejspíše může rovnat i těm největším společnostem druhého sledu (tedy za UFC). Na jejich zatím poslední turnaj FAME 22 přišlo skoro 50 tisíc diváků a také prodeje PPV jsou podle všeho enormní. Není tak příliš překvapivé, že jsou schopni dát bývalému zápasníkovi UFC tak významný honorář. V čem je však tento krok trochu kontroverzní? Jde hlavně o současného zaměstnavatele Muradova, tedy český Oktagon.

Ten totiž hlavně ústy majitelů Ondřeje Novotného a Pavola Nerudy zvláště v posledních týdnech vytáhl do křížové výpravy proti bizarním organizacím, jmenovitě proti Clash of the Stars. Na vině byly oficiálně skandály spjaté s jejich devátým turnajem trefně pojmenovaným „Skandál“. Došlo to dokonce až tak daleko, že začal mluvit o banu v Oktagonu pro všechny, kdo by měli co do činění s Clashem. Až úsměvně pak působí jejich reakce na Muradovův zápas pro sport.cz:

„Je to pravda. Věděli jsme o tom ještě předtím, než Muradov s námi podepsal smlouvu. Z naší strany je to schválené,“ uvedl Neruda a Novotný jej doplnil: „Do našich plánů to nijak nezasahuje, je to víceméně sranda zápas. Věděli jsme o tom, že to bude, dávno předtím, než jsme to domluvili u nás.“

Je sice pravda, že FAME na posledních turnajích přidává na karty více sportovně poměrně dobrých soubojů, stále však jde hlavně o bizarní organizaci, která sama byla největší inspirací pro vytvoření českého Clashe, a než o sport jde v něm o vytvoření co největších kontroverzí. Zápasníci jsou vybírání hlavně pro svá čísla na sociálních sítích (v čemž lze spatřovat i hlavní důvod angažování Muradova). Za organizací jsou také četné skandály, z nich poslední a nejvýraznější se týká jednoho z majitelů Michala „Boxdela“ Barona, jenž byl jedním ze svých kolegů youtuberů obviněn mimo jiné z nevhodného chování vůči nezletilým dívkám. Jedné z nich měl dokonce posílat fotografie svých intimních partií. Příliš mu pak nepomohla obhajoba ve stylu, že to bylo vše jen ze srandy. Organizace se s ním tak minulý týden oficiálně rozloučila a bylo mu zastaveno vyplácení podílu ze zisku.

Že se organizace zas až tak neposunula od svých počátků lze dokumentovat i na poslední tiskové konferenci k dalšímu turnaji, který se bude konat již 4. října. Posuďte sami z následujícího videa.

Jeden výrazný rozdíl mezi Clashem a FAME ale najít lze, druhá jmenovaná organizace se v současnosti nedá považovat za přímého konkurenta Oktagonu.

V tomto týdnu ale nejde o první přesun mezi sportovními a bizarními organizacemi. Včera se díky oficiálnímu vyjádření polské KSW potvrdila zvěst, že byla účast na jejich turnaji v Ostravě nabídnuta Hance Gelnarové, která se mimo jiné proslavila 4 zápasy v Clash of the Stars. A i zde se jedná o poměrně kontroverzní angažmá, i když z opačné strany. Zatímco u nás byla zpráva přijata docela pozitivně, Gelnarová je přes svou účast v Clashi sportovně šikovná a hodně fanoušků bude zajímat, jak si povede proti profesionální soupeřce (pokud takovou skutečně dostane), u našich severních sousedů už to taková sláva není. Na vině je jednak názor majitelů KSW na bizarní organizace, v čemž si v ničem nezadají se svými kolegy z Oktagonu, a jednak eskapáda Gelnarové ze sociálních sítí, kde před pár týdny sama zveřejnila video, na kterém spolu s přáteli na párty hajlují. Netřeba dodávat, že Poláci jsou v tomto ohledu ještě o něco citlivější než Češi a pokud se tato informace dostane do větších médií, může to pověst KSW v Polsku významně poškodit.

Na druhou stranu může KSW doufat v posílení prodeje vstupenek na turnaj v Ostravě, jenž se dle dostupných informací v tuto chvíli pohybuje někde mezi tragickým a velmi špatným. Musí si pak ale držet palce, ať její fanoušci nepředvedou něco podobného jako na turnaji Clashe, kde její příchod ke kleci vítali nacistickým pozdravem.

Zdroje:  isport.cz , sport.cz , pudelek.pl

Nejnovější články