Podzimní turnaj v sumó rozesmutnil diváky a naznačil střídání stráží

Podzimní turnaj v sumó rozesmutnil diváky a naznačil střídání stráží zdroj: Foto: se svolením Tokiwajama beja

Jsme za polovinou Aki bašo a zdá se, že po velmi dlouhé době ukončí kariéru dlouholetý ózeki a kandidát na jokozunu Takakeišó

O podzimním sumó turnaji Aki bašo se rozhodně nedá říct, že by probíhal podle všech plánů. Už jen proto, že se aktuálně nejvyšší divize makuuči nachází v transformačním období vypadá to, že starší generace bude pomalu nahrazována tou mladší. Zároveň je ale třeba říci, že termín „starší“ je třeba brát spíše v kontextu délky kariéry. Typickým příkladem je Takakeišó, jehož osud se možná velmi brzy změní.

Takakeišó vstupoval do turnaje s nelehkým úkolem. Spadl z pozice ózekiho na nižší hodnost sekiwake a to po dlouhých čtyřech letech, kdy byl ózeki. Aby se vrátil mezi ózeki, musel by získat deset vítězství, ale důvod jeho pádu – chronické zranění nervu v krku – se rozhodně nelepšilo a nastupoval zjevně ve stavu, kdy by za jiných okolností turnaj vynechal. To bylo zřejmé po prvním zápasu a když prohrál tři zápasy v řadě, z turnaje odstoupil. Jelikož by nyní musel pracně bojovat, aby se stal znovu ózekim, tedy získat 33 vítězství ve třech po sobě jdoucích turnajích, čeká se, že ukončí kariéru.

Podporuje to jak jeho vyjádření, že se nyní bude muset rozhodnout, co dál s budoucností, tak fakt, že získal důležitý podíl ve své stáji, jeho ojakata, šéf stáje, bude příští rok končit a Takakeišó by se tak mohl stát novým šéfem stáje. Navíc, jeho zranění je chronické, vyžadovalo by komplexní operaci, s nejistým výsledkem. Je bizarní, že rikiši, který byl ještě v zimě kandidátem na jokozunu, nejspíše skončí jako zápasník a to v pouhých 28 letech.

Naopak, kdo vypadá jako kandidát na budoucího jokozunu, je čtyřiadvacetiletý Ónosato. Velmi nadějný sekiwake, bývalý amatérský jokozuna, si v turnaji počíná nezastavitelně, má skóre 9-0 a jen pár vítězství jej dělí od povýšení do ranku ózekiho. Aktuálně má nakročeno k tomu, aby celý turnaj vyhrál a dá se čekat, že během příštího roku dojde na diskusi, že by z Ónosatoa mohl být jokozuna. Samozřejmě, pokud bude dál vyhrávat. Všichni ví, že pozice ózekiho často naruší rozjetou kariéru už jen tím, že se s ní pojí spousta povinností, na které do té doby nebyli zápasníci zvyklí.

Ózeki Kotozakura touto prohrou s oblíbencem publika Urou přišel o šanci na titul

Co se týče vítězství v turnaji, aktuálně Ónosatoa stíhá další bývalý ózeki, Kirišima. Ten kvůli zranění spadl až na sekiwakeho a nyní musí získat oněch 33 vítězství ve třech turnajích. Kirišima má skóre 8-1 a i když se na některá vítězství nadře, objevují se zase záblesky jeho bývalé formy, kvůli které byl také zmiňovaný jako kandidát na jokozunu. Rozhodující bude střet mezi oběma rikiši, ke kterému dojde desátý den turnaje.

Teoreticky do titulového závodu může promluvit kvarteto Wakatakakage, Takajasu, Endó a Nišikigi, nicméně reálně by mohl v poslední třetině turnaje uspět jen Wakatakakage a velmi teoreticky zkušený veterán Takajasu. Právě Wakatakakage, který se vrátil až ze dna nejnižších divizí kvůli těžce zraněnému koleni ukazuje, že svoje sumó rozhodně nezapomněl a potřebuje jen získat zpátky jistotu v nejvyšších divizích.

Kde jsou v tomto výčtu oba současní ózeki a zbytek sekiwake? Kotozakura přišel o reálnou šanci na vítězství díky dosavadnímu skóre 6-3 a dost nevyrovnaným výkonům. Ještě hůř, se skóre 5-4 je na tom Mongol Hóšórjú, který nepochopitelně, jak už je u něj tradice, prohrává zápasy, které by měl vyhrát. Zároveň je ale jediným rikiši, který spolehlivě Ónosatoa poráží a tak do titulového závodu může promluvit i tak. A sekiwake Abi má katastrofální turnaj a zdá se, že se skóre 2-7 už nic nezabrání jeho pádu mezi maegaširy. A kde je vlastně náš jediný jokozuna Terunofudži? Ten kvůli problémům s cukrovkou do tohoto turnaje nenastoupil.

Za pozornost ovšem stojí i nižší divize džurjó. Tam naprosto kraluje Takerufudži, který už v nejvyšší divizi byl, zlomil zde více než sto let starý rekord (psali jsme zde) a sestoupil jen proto, že si poranil kotník. Je jasné, že pokud se nyní nezraní, bude okamžitě na příštím turnaji patřit mezi favority. Ostatně, ve své premiéře v makuuči spolehlivě zastínil i porazil Ónosatoa.

Poslední, nejvíce napínavá třetina nás ovšem ještě čeká!

Zdroje:  Vlastní , JSA

Nejnovější články