Bonusy už navyšovat nebudu! Šéf UFC neskrýval zklamání z turnaje v Anglii, o místo přišel neporažený bojovník

Bonusy už navyšovat nebudu! Šéf UFC neskrýval zklamání z turnaje v Anglii, o místo přišel neporažený bojovník Dana White | zdroj: Profimedia

Dana White dospěl k názoru, že vyšší bonusy bojovníky nemotivují k lepším výkonům. S jedním z fighterů se nečekaně rozloučil hned na tiskovce.

Aby UFC motivovalo bojovníky k lepším výkonům, zavedlo v roce 2006 bonusy, jejichž výše se postupně ustálila na částce 50 tisíc dolarů (více než milion korun). V poslední době se ale občas šéf organizace Dana White nechá vyhecovat, aby prémie navýšil. Rekordně se plácl přes kapsu u příležitosti jubilejního turnaje UFC 300, kde bonusy symbolicky zvýšil na 300 tisíc dolarů. 

Tentokrát o navýšení odměn požádal přímo na tiskovce před turnajem v Manchesteru americký zápasník King Green. A Dana White mu bez nějakého přemlouvání vyhověl. Očekával ale, že za to uvidí minimum zápasů, které budou muset rozhodnout bodoví sudí. Nestalo se, před limitem skončilo totiž jen 5 ze 14 duelů. 

„Sto tisíc dostane Parkin a Aspinall. Paddy dostane dvěstě tisíc,“ oznámil White na tiskovce po skončeném turnaji, ale z jeho výrazu tváře bylo jasné, že z toho nijak zvlášť nadšený není. Posléze vysvětlil proč. 

„Dnešní večer ukázal, že bychom bonusy navyšovat neměli. Jejich zvýšení totiž nic nezmění, nedonutí to nikoho bojovat víc. Víckrát to neudělám. Nikdy. Dneska to bylo naposled. Neříkám, že by se v budoucnu nemohly zvednout, ale nebudu na tiskovce říkat dvěstě tisíc, třista tisíc… K čertu s tím, už nikdy. Můžete za to poděkovat všem na téhle startovce. Nikdo nebojoval nijak tvrději, nebylo vidět, že by někdo těch sto tisíc chtěl. Sakra, sedm zápasů v řadě skončilo na body…“

A u toho nezůstalo. V nejslavnější organizaci totiž zřejmě končí mladý neporažený talent Muhammad Mokaev. Ten se ve vyhroceném zápase porval s Manelem Kapem, s nímž se před časem dostal do křížku v tělocvičně UFC, což mu kvůli tržné ráně na čele zkomplikovalo další zápas. Navíc si chtěl zachovat čest a zbít Angolana v oktagonu mu nestačilo, a tak ho napadl. Aby se k němu dostal, předstíral, že se s ním chce vyfotit, následně jej ale zákeřně udeřil. V jeho očích tím bylo skóre srovnáno, vedení to ale pochopitelně vidí spíš jako nepochopitelné ohrožení naplánovaného souboje jen pár dní před jeho konáním.

Mokaev nakonec z oktagonu odcházel jako vítěz, byť v zápase po většinu času nebylo znát, že spolu s Kapem měli osobní spory. Na tiskovce pak přiznal, že mu matchmakeři doporučili, aby ubral na takedownech a zatraktivnil tak svůj styl boje. „Doufám, že mi dají smlouvu. Vím, že chtějí zábavné zápasy a já se o to snažil, poprvé v kariéře jsem stál celá tři kola a to s podle mě nejlepším strikerem v muší váze,“ líčil se spokojeným úsměvem na rtech.

Ten mu ale o chvíli později musel zmrznout na rtech. White si totiž na jeho adresu nebral servítky. „Matchmakeři nejsou jeho velkými fanoušky, má to mnoho různých důvodů. V tomhle sportu je spousta chlapů, kteří dávají spoustu takedownů, bojují tímhle stylem, ale tady je v tom mnohem víc důvodů. Už není pod smlouvou. Myslím, že PFL získá skvělého neporaženého borce. Přeju mu hodně štěstí.“ Očividně se tedy vedení nelíbilo Muhammadovo chování v zákulisí.

Co se týče samotného souboje, ten prý šéfa UFC zklamal, zároveň ho ale průběh nepřekvapil. „Byl to jeden z těch typických zápasů, už jsme takové během let viděli. Nemůžu se dočkat, až budeme bojovat, zabiju tě… A pak během prvních pěti minut neudělají nic. Věděli jsme, jak to bude, historicky to tak je.“

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články