Chimaev se zapletl do podvodu s kryptoměnou, podle manažera ale o ničem nevěděl

Chimaev se zapletl do podvodu s kryptoměnou, podle manažera ale o ničem nevěděl Khamzat Chimaev | zdroj: Profimedia

Khamzat Chimaev si dost pošramotil pověst, své fanoušky totiž vlákal do investiční pasti. Podle manažera o tom ale neměl nejmenší tušení.

Není žádným tajemstvím, že jsou investice do kryptoměn velmi rizikové. Obzvlášť, pokud jde o tzv. meme coiny, které většinou vznikají na základě internetových memů, ale díky komunitní podpoře či marketingu mohou rychle získat na hodnotě. Nejznámějším příkladem je Dogecoin, který se objevil v roce 2013, ale etabloval se a funguje dodnes.

Jelikož jsou ale meme coiny z podstaty velmi spekulativní investice, můžou závratně rychle stoupat i klesat na hodnotě, což je činí náchylné na podvody. Jeden takový se teď udál okolo nové kryptoměny Smash, kterou na sociálních sítích promoval Khamzat Chimaev.

Hodnota Smash se rychle po spuštění dostala na 31,50 Kč, aby pak stejně rychle spadnula až na 12,30 Kč, což působilo dost podezřele. ZachXTB, známý „krypto dektektiv, který se specializuje na odhalování podvodů, zjistil, že lidé z Chimaevova okolí hned v úvodu nakoupili více než 78 procent meme coinů, čímž cenu uměle vyšponovali nahoru, aby pak tokeny se ziskem prodali, tedy tzv. „pull and dump“.

Khamzat, který aktuálně v čečenských horách trénuje na návrat do boje, se zatím k situaci nevyjádřil. Udělal to za něj pouze manažer Majdi Shammas: „Oslovila mě skupina, která tvrdila, že jsou fanoušci mého klienta Khamzata Chimaeva. Chtěli nahrát krátké video, které vypromuje  spuštění (jejich kryptoměny). Souhlasil jsem s tím, nic víc, nic míň. Možná jsem byl zneužit. Khamzat do toho nebyl zapleten a ví stejně tak málo jako vy. Zprávy to nejsou příměné a já chci vysvětlení od těch, co jsou za to zodpovědní. Omlouvám se Khamzatovi a vám všem, kteří jste tím byli ovlivněni, kéž bych mohl udělat vše jinak. Děkuji za pochopení a budu vás informovat.“

Je tedy možné, že Chimaev nebyl do podvodu vědomě zapojen a pouze bylo zneužito jeho dobré jméno a naivita, na sociálních sítích totiž lákal na Smash coin prostřednictvím několika příspěvků. Celý případ by ale měl sloužit jako varování, že v případě podobných rizikových investic je lepší zůstat skeptický, i když je propaguje vaše oblíbená známá tvář.

Zdroje:  ZachXTB – Twitter , crypto.news

Nejnovější články