Du Plessis to dokázal, v napínavé bitvě donutil Adesanyu odklepat a obhájil pás šampiona

Du Plessis to dokázal, v napínavé bitvě donutil Adesanyu odklepat a obhájil pás šampiona Dricus du Plessis vs. Israel Adesanya | zdroj: Profimedia

Na UFC 305 v australském Perthu se Dricus Du Plessis nesmazatelně zapsal do historie střední váhy nejslavnější bojové organizace. Jihoafričan v hlavním zápase večera obhájil pás šampiona, když ve čtvrtém kole porazil Israele Adesanyu. 

Zápas začal dynamicky, když Adesanya od prvních minut vytvářel soustavný tlak. Střídal klasický střeh s opačným a hledal cestu k přesným úderům. Du Plessis odpovídal kopy, zejména na spodní partie, které však Adesanya většinou skvěle blokoval. Jihoafričan se několikrát pokusil zaútočit kombinacemi, ale Israel úspěšně kontroloval vzdálenost a nenechal se významněji zasáhnout. 

Ve druhém kole Du Plessis zvýšil intenzitu a pokusil se o takedown. Ačkoliv Adesanya jeho snahu zpočátku odrazil, Jihoafričan se nevzdával a nakonec se mu podařilo dostat soupeře na zem. Tam se pokusil o škrcení, ale Adesanya dokázal uniknout a zápas se vrátil do postoje, kde Nigerijec svého soupeře zatlačil do hluboké defenzivy. V dalším průběhu kola se situaci obrátila, když se do potíží dostal naopak Israel poté, co jej Dricus několikrát tvrdě zasáhl. 

Začátek třetího kola byl opatrný. To však přineslo zlepšení na straně Adesanyi, který více útočil na tělo i hlavu soupeře a přidával do svého arzenálu kopy. Du Plessis se nicméně nevzdával a zůstával nebezpečný, ačkoliv jeho údery často míjely cíl. Oba bojovníci se střídali v útocích, ale bylo vidět, že vyzyvatelovy útoky mají více přesnosti a účinku. Du Plessis je cítil. 

Druhá polovina třetího kola přinesla hezké momenty ze strany obou protagonistů. Vypadalo to však, že šampion je na tom přece jen o něco lépe. Několikrát Adesanyu tvrdě zasáhl, pokusil se neúspěšně o takedown. Israel se pokoušel odpovědět, když protivníka několikrát trefil. Přesto se zdálo, že se misky vah vítězství začínaly přiklánět na stranu Du Plessise. Nigerijec však neskládal zbraně a trefil zvedákem a několika údery na tělo. Byl přesnější, Jihoafričan zase agresivnější. 

Dobrý začátek čtvrtého kola v podání Adesanyi. Ubránil se pokusu o takedown, soupeře zasypal tvrdými údery na tělo a hlavu. Du Plessis působil unavenějším dojmem. Inkasoval stále více úderů, zatímco sám nebyl schopen svého protivníka zasáhnout. Nigerijec dobře kontroloval vzdálenost. 

Když už se zdálo, že Adesanya definitivně přebral otěže zápasu do svých rukou, šampion se probudil. Trefil několik tvrdých háků, ucítil šanci a vrhl se po soupeři. Nigerijec se pokusil uniknout z dosahu, ale Du Plessis stále tlačil a posílal jeden úder za druhým. Nakonec Adesanyu strhnul na zem, kde mu okamžitě vlez do zad a nasadil škrcení rear-naked choke, z něhož už nebylo úniku.

Tato výhra znamená pro Dricuse Du Plessise osmý úspěch v řadě pod hlavičkou UFC, čímž potvrzuje svou pozici jednoho z nejlepších bojovníků současnosti. Adesanya, který se vrátil po roční pauze, se sice prezentoval skvělým výkonem, ale nakonec na svého soupeře nestačil. Zápas byl dalším důkazem toho, že Du Plessis má před sebou v UFC nejspíš zářivou budoucnost. Adesanya dal ale okamžitě najevo, že ještě nekončí. Dost možná se tak v budoucnu dočkáme odvety. Prozatím však byla válečná sekyra zakopána a bylo sympatické sledovat, jak si oba válečníci vzájemně vyznávali respekt.

Autor: Nikola Andreev

Zdroje:  UFC

Nejnovější články