Jak se dostat do UFC? Hledač talentů z nejslavnější MMA organizace odhalil hlavní kritéria

Jak se dostat do UFC? Hledač talentů z nejslavnější MMA organizace odhalil hlavní kritéria zdroj: FOTO: UFC

Mick Maynard objasnil, jaké požadavky má na bojovníky, aby jim dal šanci bojovat v UFC. Jen vyhrávat nestačí.

Zápasit v oktagonu UFC, to je sen MMA bojovníků z celého světa. Dnes je sice reálnější než kdysi, neboť nejslavnější organizace produkuje turnaje takřka každý víkend, a tak nabírá nové tváře prakticky neustále. Přesto není jednoduché upoutat pozornost dvou hlavních skautů. Jeden z nich, Mick Maynard, který pro UFC pracuje jako matchmaker a lovec talentů od roku 2016, nyní promluvil.

"Je strašně hodně aspektů, na které se já a Sean Shelby zaměřujeme. Samozřejmě se musíme podívat na bilanci, taky na to, jestli zápasy ukončují. Upřímně, pokud neukončují soupeře na regionální úrovni, tak pak nepřijdou do největší světové ligy a nezačnou vyhrávat před limitem," vysvětlil hlavní požadavky, které na bojovníky má.

To samozřejmě není až tak velké překvapení. Každý rok od srpna do října probíhá show Dana White's Contender Series, kde se to jen hemží mladými bojovníky s líbivým skóre, kteří povětšinou ničí soupeře před limitem. A když udělají dojem na šéfa UFC, dostanou smlouvu. Připomíná to přijímací zkoušky na některé vysoké školy, kdy se prostě nabere velký počet studentů, ale přes první ročník pak projde jen zlomek z nich. Zatímco většina takto nabraných bojovníků nevystoupí z průměru, několik jedinců to dotáhne až na nejvyšší mety, jako se to povedlo Seanu O'Malleymu či Jamahalu Hillovi.

Zároveň tenhle přístup ale svádí k tomu, aby začínající bojovníci zbytečně neriskovali a dali přednost hratelnějším soupeřům, na nichž si vybudují zajímavou bilanci. Naštěstí třeba u nás skvěle funguje amatérská scéna, kde bojovníci mohou nabírat zkušenosti bez obav, že by jim několik proher zavřelo dveře do UFC.

Maynard si zároveň pochvaluje UFC performance instituty, kde je možné získat stipendium pokrývající veškeré náklady. Cílem je produkovat nové ultimátní bojovníky. Zatím byly vybudovány tři takové instituty, bohužel pro našince jsou ale všechny trochu z ruky – Las Vegas, Mexiko a Šanghaj. Na druhou stranu Maynard a Shelby bedlivě sledují evropskou scénu a jen z Česka v posledních letech dostal nabídku či šanci ukázat se v DWCS například Patrik Kincl, Matěj Peňáz, Michal Martínek, Leo Brichta či Tereza Bledá. Podle neoficiálních organizací by navíc letos měl v Contender Series o smlouvu zabojovat Dominik Humburger.

Zdroje:  TKO Group

Nejnovější články