Khamzat Chimaev promluvil o depresích i o údajném zákazu vstupu do USA

Khamzat Chimaev promluvil o depresích i o údajném zákazu vstupu do USA Khamzat Chimaev | zdroj: Profimedia

Na turnaji UFC 308 se po dlouhé pauze vrátí do boje neporažený Khamzat Chimaev, který poměří síly s bývalým šampionem Robertem Whittakerem. Čečenský "Vlk" se však v posledních měsících potýkal s nejrůznějšími problémy, a proto bude nesmírně zajímavé sledovat, v jaké formě se ukáže.

Chimaev od začátku svého působení v UFC přitahuje pozornost díky své specifické auře nekompromisního zabijáka a rozděluje fanoušky MMA. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Zpočátku byl velice aktivní v oktagonu i na sociálních sítích, kde sebevědomě vyzýval téměř všechny kolegy. Přesto v poslední době ustoupil ze záře reflektorů. Za poslední dva roky vybojoval pouze dva souboje. A jak sám říká, bylo to především kvůli zdravotním problémům. 

„Dá se říct, že jsem se zbavil deprese. Měl jsem pár problémů, ale všechno jsem vyřešil. Díky Bohu. I já jsem jen člověk a mám své problémy. Někdy přemýšlíš až moc. Uvízl jsem v depresi. Teď jsem se posunul dál, mám nový tým. Teď mám v týmu doktora a výživového poradce. Mám tým, jaký jsem dřív neměl. Ukázalo se, že jsem ani nebral pravidelně správné vitamíny. Jen jsem pořád trénoval na žíněnce a bojoval.“

V médiích se však objevují hlasy naznačující, že dlouhá absence Chimaeva je způsobena i údajným zákazem vstupu do Spojených států. V USA nebojoval od září 2022, kdy porazil Kevina Hollanda, a nevkročil tam minimálně poslední rok a půl. Více zdrojů, včetně jeho bývalých trenérů, uvedlo, že „Borz“ nemohl získat vízum. Podle něj jde ale jen o fámy.

„Lidé říkají hodně různých nesmyslů,“ reagoval v rozhovoru pro CBS Sports s novinářem Shakielem Mahjourim. „Byl jsem v USA a můžu tam přijet kdykoliv. Ale v mém životě se stala spousta sra*ek. Byl jsem nemocný, operace. Proto jsem nezápasil tak často jako dřív.“ 

K zápasu na UFC 308 proti Robertu Whittakerovi pak dodal: „Abu Dhabí je pro mě blízko, tak prostě skočím a zápasím tady.“ Dále uvedl: „Byl jsem v Anglii, ve Velké Británii, v USA, a v prosinci pojedu i do Austrálie. Můžu být kdekoliv. Takže nevím, kdo má se mnou problém. Lidé říkají různé věci. Takže fakt nevím.“

Je to zajímavý výrok vzhledem k tomu, že existuje záznam, kde Khamzat tvrdí, že skutečně nemůže získat vízum. „Dokud není Donald Trump prezidentem, nemůžeme se vrátit do USA,“ prohlásil v září. 

Khamzat je jedním z mnoha ruských a kavkazských bojovníků, kteří mají po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 potíže získat americké vízum. Podle reportéra Guardianu Karima Zidana Khamzatovi navíc vše komplikují Chimaevovy velice úzké vztahy s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem.

Ať už bylo za Khamzatovými problémy cokoli, většinu fanoušků bude zajímat především to, jaký výkon v sobotu předvede. Pokud Whittakera, trojku střední váhy, porazí, poskočí z třináctého místa rovnou na dosah titulu, který aktuálně drží Dricus du Plessis. Australský "Smrťák" svůj skalp ale určitě nedá zadarmo.

Zdroje:  Youtube - Shak MMA , Youtube Adam Zubayraev

Nejnovější články