Nejprve dočistím welterovou divizi a až pak začnu mluvit o druhém pásu, hlásí šampion Belal Muhammad

Nejprve dočistím welterovou divizi a až pak začnu mluvit o druhém pásu, hlásí šampion Belal Muhammad Belal Muhammad a Leon Edwards | zdroj: Profimedia

Je to takový nešvar poslední doby, že sotva nějaký bojovník získá v UFC titul, hned začne pokukovat po druhém. Belal Muhammad si ale uvědomuje, že na to má ještě chvíli čas.

Muhammad, který v červenci na UFC 304 sesadil z trůnu Leona Edwardse, se nyní soustředí na svou první obhajobu titulu proti neporaženému Shavkatu Rakhmonovovi, která se uskuteční v prosinci na UFC 310.

Pro Američana to sice znamená rychlý návrat do oktagonu, ale on sám rozhodně neplánuje žádný uspěchaný průchod divizí. Pokud dokáže zdolat „strašáka“ welterové váhy Rakhmonova, mohl by se brzy dostat do situace, kdy nebude mít relevantní soupeře, kteří by stáli za zmínku. Muhammad je však připravený dát svým konkurentům čas, aby se mezi sebou poprali o to, kdo bude dalším v pořadí.

„Obecně platí, že každý bojovník si musí získat své místo na vrcholu divize. Musí dokázat, že je lídrem, kterého nikdo nedokáže porazit,“ řekl Muhammad. „Po Shavkatovi tam vidím pár dalších borců. Je tam Ian Garry, Jack Della Maddalena a samozřejmě Kamaru Usman. A někteří z těchto kluků budou muset mezi sebou bojovat, než někdo z nich dostane šanci.“

Belal vnímá, že být šampionem není jen o tom stát na vrcholu, ale především o tom udržet se tam jako nejlepší z nejlepších. A právě proto není přívržencem pasivního čekání ze strany ostatních: „Nikdo by neměl sedět na zadku a říkat: 'Jsem další na řadě, zasloužil jsem si to.' Je potřeba se o to porvat a ukázat, že tam patříte.“

Spousta současných šampionů UFC hovoří o tom, že by se rádi stali držiteli pásů ve dvou váhových kategoriích. Uvažuje o tom i Muhammad. Ale zároveň nikam nespěchá. Nejprve chce “dočistit” welterovou váhu.

„Když se podíváte na chlapy, se kterými jsem zápasil…je to šest nebo sedm výher v top 10, top 15 mé divize. Už jsem se utkal s většinou těchto borců ještě před tím, než jsem získal titul. Takže možná jeden nebo dva další zápasy, a pak bych mohl začít mluvit o střední váze a o tom, že bych mohl být šampionem ve dvou váhových kategoriích,“ uzavřel Muhammad.

Je pravda, že Belalova cesta na vrchol byla celkem dlouhá a těžká. Jeho bojový styl sice není divácky vděčný, ale funguje. A tak, pokud jeho dlouhou sérii bez porážky někdo v nadcházejících zápasech nepřeruší, třeba bude cesta za druhým šampionským pásem o něco rychlejší. Bude to mít ale dost těžké už v první obhajobě. Tu má naplánovanou na prosincové UFC 310, kde bude čelit obávanému Shavkatu Rakhmonovi, který zatím nepoznal hořkost porážky a všechny své protivníky zastavil před limitem.

Zdroje:  mmajunkie.com

Nejnovější články