Redakce tipuje výsledky zápasů na UFC 305

Redakce tipuje výsledky zápasů na UFC 305 Israel Adesanya v sobě fanouška anime nezapře ani v oktagonu. | zdroj: Getty Images

Turnaj UFC 305 je tady, a tak jsme si v redakci opět zkusili zahrát na věštce a natipovat vítěze vybraných zápasů.

Dricus du Plessis vs. Israel Adesanya

Tomáš Bříza: Stylisticky zajímavý souboj dvou typově odlišných strikerů. Zatímco Adesanya je brilantní technik, DDP je přesný opak – většinou to urve na sílu. Jeho chaotický způsob boje ale v UFC zatím funguje, dokonce s ním přešel přes Whittakera. Jenže Izzy je starý lišák a Jihoafričana buďto vypinká, anebo ho něčím z ústupu nachytá. 

Tip: Adesanya TKO

 

Aleš Smutný: S titulem ve střední váze je to k pláči od momentu, kdy Adesanya prohrál s journeymanem Stricklandem. Du Plessis rozhodně není špatný a už mi jednou překazil tipovací plány sestřelením Whittakera, ale pokud Adesanya neutrpěl během pauzy nějaké podivné lapsy formy, měl by jihoafrického ranaře prostě vypinkat. V pohodě, na body.

Tip: Adesanya na body


Michael Cron: Opilý mistr a současný šampion DDP v UFC ještě neprohrál a jeho schopnosti už nemůže nikdo příliš zpochybňovat, i přes jeho poměrně zvláštní styl. Je výborný v postoji, kde využívá spíše hrubé síly, než techniky. A podobně dobrý je i na zemi, jde o kvalitního grapplera. Bohužel pro něj je ale trochu slabší v samotném wrestlingu a proto by mě docela překvapilo, kdyby dostal Adesanyu na zem. Zápas se tak nejspíše většinově odehraje s oběma bojovníky na nohou. A v tom případě je samozřejmě obtížně nefavorizovat bývalého šampiona Izzyho. Jenže Sean Strickland možná našel způsob, jak excelentního kickboxera přetlačit v jeho vlastní hře, v neustálém tlaku. Du Plessis tohle samozřejmě viděl a tlak dokáže vyvíjet ještě větší než Strickland. Navíc mám velké pochybnosti o psychické pohodě Izzyho (viz tisková konference) a jeho nastavení do zápasu. Proto více věřím Dricusovi, že se s pásem vrátí v pořádku do Afriky.

Tip: Du Plessis na body


Nikola Andreev: Adesanya se vrací do klece prakticky po roce. Loni v září prohrál se Stricklandem a přišel o pás šampiona střední váhy. Bylo to navíc v období, kdy měl osobní problémy. To vše vedlo k tomu, že si Israel potřeboval od MMA odpočinout. Otázka tak zní, jaký Adesanya se vrátí? Dva nebo tři roky zpátky by nebylo o jasném favoritovi v podobě “The Last Stylebendera” pochyb, ale teď? Na jedné straně rozjetý a sebevědomý Du Plessis, který se stále zlepšuje a na druhé straně Adesanya, o jehož formě a psychické pohodě se dá jen spekulovat. Jihoafričan je buldozer a věřím, že na svého protivníka bude vyvíjet neustálý tlak, dostane ho do úzkých a ukončí ho.

Tip: Du Plessis TKO ve 4. kole

 

Jakub Chrpa: Adesanya se vrací a po dlouhé době to vypadá, že je opět hladový a diváky nečeká jen nudná bodovačka. Dokonce se proslýchá, že Adesanya začal vypínat kluky na sparinzích a dost přibral na svalstvu. Pokud je to pravda, mohli bychom být svědky rychlé demolice současného šampiona.

Tip: Adesanya TKO

 

Kai Kara-France vs. Steve Erceg

Aleš Smutný: Erceg sice dostal v titulovém zápasu naloženo od Pantoji, ale jinak patří mezi to nejlepší, co může muší váha nabídnout. Naopak Kara-France už má nejlepší muší léta za sebou a pokud s Ercegem prohraje, zřetězí se mu trojice proher po sobě. Navíc půjde o třetí zápas ve třech letech, což je už poněkud smutná bilance, míval větší aktivitu. 

Tip: Erceg na body


Nikola Andreev: Erceg ve svém posledním zápase prohrál titulový souboj s Pantojou. Do zápasu nevstoupil špatně a kdyby se neodklonil od své taktiky, mohl pomýšlet na lepší výsledek. Věřím, že se z toho poučil. V zápase s Karou-Francem bude favoritem. Novozélanďan má svá nejlepší léta za sebou. V posledních dvou letech absolvoval dva souboje, s Morenem a Albazim, a oba prohrál. Navíc laboroval se zraněními, nejprve to bylo koleno, pak otřes mozku.

Tip: Erceg na body


Michael Cron: Souhlasím s kolegy, Erceg by měl být na vyšší úrovni. Kara-France má nebo spíše měl velký potenciál, ale jeho problémy se zraněními a horší zem (notabene v muší váze) mu brání od dosažení úplného vrcholu. Oproti tomu Erceg těmito neduhy netrpí.

Tip: Erceg, submise

 

Mateusz Gamrot vs. Dan Hooker

Aleš Smutný: Má Hooker ještě co nabídnout, když čelí silnějším bojovníkům? Z mladé naděje se nepozorovaně stal veterán, kterému je 34 let a na kontě má o jeden zápas víc. Gamrot je mladší, ani ne tak reálně (je mu jen o rok míň), ale fyzicky, protože má za sebou o deset zápasů méně a zvládá i ty náročné. Sázím na lepší techniku na zemi a dravější novou generaci.

Tip: Gamrot submise v 3. kole


Nikola Andreev: Hooker má nejlepší léta za sebou. V tomto zápase nebude schopný udržet souboj v postoji a to se mu stane osudným. Gamrot je jedním z nejlepších wrestlerů v lehké váze a své si zde zcela jasně prosadí. 

Tip: Gamrot na body


Tomáš Bříza: Dan Hooker doufá, že se po Gamrotových zádech vyšvihne zpátky mezi nejlepší pětku lehké váhy. Rozum ale říká, že to bude spíš opačně a Polák mu vleze do zad a utáhne ho. Srdce mi ale našeptává, že si při pokusech o takedown na něco naběhne.

Tip: Hooker TKO


Michael Cron: Vrcholem kariéry Dana Hookera byla bohužel pouze prohraná bitva s Dustinem Poirierem v roce 2020. Od té doby se etabloval pouze jako gatekeeper divize lehké váhy, který dokáže předvést atraktivní postojářský výkon, nic víc, nic míň. Gamrot má vyšší ambice a hlavně skvělé grapplerské schopnosti. Měl by být schopen stáhnout Hookera velmi rychle pod sebe a tam jej buďto tři kola trápit nebo ukončit na nějakou submisi.

Tip: Gamrot, submise

 

Tai Tuivasa vs. Jairzinho Rozenstruik

Aleš Smutný: Tohle bude buď ošklivý delší a nebo stupidně zábavný (zábavně stupidní?) krátký zápas. Tuivasa nepotvrdil svou krátkodobou formu, ve které vypadal, že se zlepšuje a zůstává mu jen velká rána a velmi dočasná odolnost jeho brady. Rozenstruik je typická těžká váha, která dožívá časy, kdy mohla trochu mluvit do titulového klání. Zůstává mu pořád ona rána, ale odolnost ani kardio nezůstaly. Můžete si tedy hodit mincí, ale spíš sázím na dravé mládí a další doušky z tenisky.

Tip: Tuivasa KO v prvním kole


Nikola Andreev: Tady se může stát cokoli. Oba bojovníci do toho umí jít po hlavě a vzhledem k tomu, že se jedná o těžkou váhu, bude jen otázkou času, kdy se jednomu z nich podaří zasadit rozhodující a drtivý úder. Tuivasa má o něco menší rozsah paží a domácí publikum jej požene bezhlavě dopředu. A těchto věcí by mohl jeho protivník využít. Malinko více věřím Rozenstruikovi.

Tip: Rozenstruik KO v 1. kole


Tomáš Bříza: Rozenstruik možná bude lepší, ale udělá tu chybu, že se nechá zatáhnout do přestřelky a tam “bam bam”, půjde k zemi.

Tip: Tuivasa KO 

 

Li Jingliang vs. Carlos Prates

Tomáš Bříza: Leech je sympaťák, ale taky možná ten největší smolař v UFC. Pratesovi přezdívka "Nightmare" docela sedí. Obávám se, že tohle bude pro čínského fightera opravdu noční můra, z níž se probudí až v šatně.

Tip: Prates KO

 

Junior Tafa vs. Valter Walker

Tomáš Bříza: Junior Tafa zatím v UFC vůbec nenaplnil očekávání. To ale ani Walker, pro něhož posledně premiéra v UFC posledně skončila první porážkou v kariéře. Podle kurzů je favoritem první jmenovaný, Brazilec by ale mohl rapidně zvýšit své šance, pokud boj přenese na zem. Přesto věřím, že ho Tafa trefí a blýskne se před skoro domácím publikem pěkným knockoutem.

Tip: Tafa na KO

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články