Redakční tipy výsledků UFC 304

Redakční tipy výsledků UFC 304 Tom Aspinall | zdroj: Profimedia

Už dnes v noci nás čeká další z velkých turnajů UFC, a tak jsme v redakci zkusili předpovědět vítěze vybraných zápasů.

Leon Edwards vs. Belal Muhammad

Tomáš Bříza: Když na Leona nevyzrál Kamaru Usman ani Colby Covington, tak nevěřím, že se to povede zrovna Belalovi. Určitě to nebude tak jednostranný zápas jako ten první, ale věřím, že Edwards je na vyšší úrovni a sebrat titul si před domácím publikem nenechá. Statistika jasně říká, že to skončí na body, navíc je to na pět kol, takže nechci Belala úplně odepisovat. Mohl by využít své nevyčerpatelné fyzičky a šampiona minimálně dost potrápit. Já ale chci věřit, že to Leon tentokrát zvládne před limitem.

Tip: Edwards, TKO


Michael Cron: V prvním kole Belal Leona přeboxuje, v druhém přidá smrtící kopy na spodek a začne brát Edwardsovi fýzu. Ve třetím změní styl a bude britského šampiona trápit v klinči na pletivu. Ve čtvrtém opět zamíchá kartami, vezme Leona na zem a s despektem ho nechá utéct z několika pokusů o submisi. V poslední pětiminutovce pak ukáže Edwardsovi prstem na střed klece v gestu, které proslavil Max Holloway. V poslední chvíli před kýženou přestřelkou se ale vrhne po strhu a na zemi jej utrápí do závěrečného gongu. U všech bodových neslýchaně dominantní vítězství 50-42 na body. A pak Belal z dálky uslyší zvonění budíku a s bušícím srdcem se probudí.

Tento scénář jsem si sám nevymyslel, takhle si totiž rodák z Chicaga skutečně představuje dokonalý scénář své vyčekané titulové šance, jak ho popsal na twitteru v dubnu tohoto roku. Docela pochopitelně dostal od fanoušků bídu, že ani ve svém snu nedokáže nikoho ukončit. Belal je totiž sice skvělý bojovník, ale takříkajíc bezkrevný. Prakticky nechodí do rizika a vše se snaží bezpečně kontrolovat. Přidejme až záporné charisma a lehce pochopíme, proč UFC tak dlouho otálelo s nabídnutím tituláku.

Jenže bojovník na druhé straně je tak trochu podobný příběh. Bodová mašina, nerad chodí do rizika a to přestože zvláště v postoji má velmi dobré zbraně na potenciální ukončení. Podle všech předpokladů by nás tedy měla čekat málo akčních pět kol. A já vlastně nevím, co by se muselo stát, abychom v neděli nad ránem viděli něco jiného. Snad nějaký pěkný kop na hlavu od Leona, podobným kterým počastoval Usmana? Belal má totiž v obraně v postoji docela dost mezer. Ale v pětikolovém zápase prostě něvěřím, že bude Leon nějak zvláště aktivní a šance na to tak klesá limitně blízko nule. A v takovém případě by se outsider Belal klidně mohl radovat na body po nějakém proklinčovaném výkonu.

Tip: Muhammad na body


Lukáš Muladi: Přiznám se, že je mi občas Belala trochu líto, jak si z něj všichni dělají srandu. To, že moc své soupeře neukončuje ještě neznamená, že není dobrý bojovník. Třeba má jen rád své fanoušky a nechce soupeře ukončit předčasně, aby si lidi mohli vychutnat celý zápas. Pro tuhle teorii hraje taky fakt, že je to v současnosti nejlepší boxer v UFC a možná i na světě. Podle jeho trenéra má teď totiž ruce jako Canelo Alvaréz. Je tak jasné, proč se mu Leon Edwards tak dlouho vyhýbal a v jejich předchozím zápase si musel k vítězství pomoct eye-pokem. 

Ok, sranda stranou, tenhle zápas asi nebude zápasem století. Oba borci jsou dost opatrní a nepředpokládám, že by se hrnuli do nějakých větších akcí. Myslím si ale, že v podstatě ve všech ohledech je Leon lepší než Belal a nevidím moc šancí, jak by mohl palestinský Američan současného šampiona sesadit z trůnu. Nehledě na to, že by to byla pro UFC totální katastrofa a možná by kvůli tomu i zrušili welterovou divizi.

Tip: Edwards, TKO


Jakub Chrpa: Čeká nás “nesmysl štípaná” mezi dvěma zápasníky, o kterých je známo, že ukončení od nich můžeme očekávat jen málokdy. 

Upřímně bych se ale nedivil, pokud by Edwards Belalovi nedělal velké potíže. I když to tak nemusí vypadat, Belal se stále šíleně rychle posouvá a své oponenty dominuje. 

Tip: Muhammad, body


Tom Aspinall vs. Curtis Blaydes

Tomáš Bříza: Aspinall je fenomén těžké váhy, má teď okolo sebe auru borce, který zápasy ukončuje v prvním kole. S Blaydesem by to ale nemuselo být úplně snadné, tomu se asi nebude chtít zůstávat v postoji. Dokáže si ale skrz přestřelky vynutit přenesení boje na zem, anebo si na něco naběhne? Já tipuju, že B je správně.

Tip: Aspinall, TKO

Michael Cron: Tohle by byl nejspíše o něco atraktivnější main event, protože tohle bude skutečně souboj dvou aktuálně nejlepších aktivních těžkých vah, jak řekl na tiskovce Aspinall. Půjde o odvetu, ale v jejich prvním vzájemném fightu jsme toho moc neviděli, takže můžeme jen odhadovat, co nás čeká. Blaydes je výborný wrestler a jako skoro každá těžká váha má v ruce granát. Jenže jakoby se vždycky kousek před vrcholem, v těch nejdůležitějších zápasech, nějak zlomil a nepodal dobrý výkon. A tohle je přesně takový fight. Aspinall má určitě kvalitnější postoj a občas se zapomíná, že začínal spíše jako grappler/wrestler (dodnes trénuje hlavně s Philem de Friesem). V případném boji na zemi bych mu tam taky věřil o něco více.

Tip: Aspinall, TKO


Lukáš Muladi: Aspinall je za mě v současnosti nejlepší těžká váha. Je to mladý kluk, který má pořádně nabroušené všechny zbraně, které jsou nutné k tomu, aby na špici těžké váhy kraloval ještě hodně dlouho. Jeho postoj je úžasný (trénoval dlouhou dobu i s Tysonem Furym), jeho BJJ je na vrcholové úrovní (jeho táta je první black belt v Anglii). Jediné, v čem je Blaydes lepší je wrestling. To sice může stačit, ale nejspíše ne. Myslím, že Curtis i Tom ví, jaký bude gameplan toho druhého. Blaydes bude chtít vzít zápas na zem nebo minimálně na klec tak rychle, jak to jen půjde a Aspinall se ho bude snažit vyčíhat knockoutovým úderem. Za mě si to Aspinall pohlídá a zápas ukončí ve 2. kole. Každopádně to bude po dlouhé době jeden z těch napínavých heavyweight zápasů, na které se opravdu těším.

Tip: Aspinall, KO – 2. kolo


Jakub Chrpa: Blaydes Aspinalla hodí na zem, nebo se bude snažit boxovat a k zemi poletí on sám. Věřím, že se z předešlých zápasů poučil a hned, jak to půjde, vezme svého oponenta do hlubokých vod. 

Tip: Blaydes, TKO


King Green vs. Paddy Pimblett

Tomáš Bříza: Mám tendenci Pimbletta podceňovat, nebo mi spíš přijde, že prostě nemá úplně kvality být se s těmi nejlepšími. To Green není, ale je to hodně zábavný bojovník, takže nás snad čeká atraktivní podívaná. Šance vidím vyrovnané, ale asi bych se přiklonil spíš na stranu Angličana, kterému by se mohlo zadařit na zemi.

Tip: Pimblett, submise


Michael Cron: Paddy není u fanoušků mimo Anglii moc oblíbený a myslím, že je to důvod, proč je často dost podceňovaný. Na nějaké přiblížení k titulu to sice asi není, jeho obrana v postoji je na to až příliš mizerná, své přednosti ale určitě má a proti soupeři jako Green by se prosadit mohl. Vidím to jako čistý zápas 50/50, King se může trefit, ale nějaký brutální KO úder nemá a Paddy bude mít lepší kontrolu na pletivu, případně jej může naházet. Když už bych se tedy musel rozhodnout, dal bych nepatrně větší šanci Pimblettovi.

Tip: Pimblett


Lukáš Muladi: Tady myslím, že není moc co řešit. Paddy se v minulém zápase s Tonym Fergusonem zas tak moc nepředvedl a pokud do zápasu s “Kingem” nastoupí ve stejné formě, tak nemá moc šancí. Je jasné, že Green bude mít navrch v postoji, což není Paddyho doména. Ten bude chtít zápas brát dolů, ale to se mu podle mě nepovede, Green má skvělý pohyb na nohou a ještě rychlejší ruce, přes které Paddy jen tak nepřejde. Navíc se mladý Angličan nechal slyšet, že kvůli depresím byl tohle jeho nejhorší bojový camp. Kdybych měl vsadit barák, vsadil bych ho na Greena.

Tip: Green, TKO


Jakub Chrpa: Pimblett už dávno není miláčkem fanoušků, jakým kdysi býval. I tak se ale jedná o poměrně kvalitního zápasníka, se kterým bude Bobby Green mít velké problémy. 

Tip: Paddy, submise

 

Arnold Allen vs. Giga Chikadze

Tomáš Bříza: Chikadze jednu dobu vypadal, že to brzo dotáhne k titulu, jenže pak přišla zranění a dlouhé pauzy mezi zápasy. Allen je mladší a hlavně komplexnější, navíc je to southpaw, takže by Gigovi neměl fungovat jeho obávaný kop na játra.

Tip: Allen


Jakub Chrpa: Chikadze v posledních pár zápasech nevypadá tak fenomenálně, jak ze začátku působil. Allen je rozjetý a i když v posledních dvou zápasech prohrál, byly to prohry jen se špičkami divize, které dokáže porazit jen málokdo. 

Tip: Allen, body

 

Muhammad Mokaev vs. Manel Kape

Tomáš Bříza: Hodně vyhrocený zápas. Kape to podle mě přepálí a Mokaev si nakonec dojde pro vítězství.

Tip: Mokaev


Jakub Chrpa: Mokaev aktuálně vypadá nezastavitelně, Kape v zápase bude působit jen jako potrava. 

Tip: Mokaev

Nejnovější články