Šéf UFC chystá zásadní změnu v tvorbě oficiálních žebříčků, sám s nimi ale nechce mít nic společného

Šéf UFC chystá zásadní změnu v tvorbě oficiálních žebříčků, sám s nimi ale nechce mít nic společného Dana White | zdroj: Profimedia

Dana White se rozhodl, že je na čase, aby žebříčky bojovníků v UFC přestali vytvářet lidi, kteří MMA nerozumí.

Oficiální žebříčky nejslavnější organizace zavedla v roce 2013. Často se jimi argumentuje v debatách, kdo si zaslouží s kým bojovat, ale v poslední době čelí kritice nejenom od fanoušků ale i od šéfa UFC. White v podstatě na každé tiskové konferenci nadává na to, že Jon Jones není na prvním místě rankingu bez rozdílu vah. S argumentem, že za posledních několik let absolvovat jediný zápas, u něj nepochodíte.

Žebříčky tvoří zástupci vybraných médií. To sice působí legitimně, při bližším pohledu ale zjistíme, že ten, kdo je vybíral, svou práci dost odflákl. Nenajdeme mezi nimi totiž nikoho z velkých hráčů či uznávaných žurnalistů. Povětšinou se jedná o nepříliš známé stránky, lokální média či radiostanice, které se na MMA nijak nesoustředí.

Zdá se, že poslední kapkou je pro šéfa UFC pozice Khalila Rountreeho, ten se totiž po nedávné titulové bitvě s Pereirou nikam neposunul. „Když se podíváte, koho a jak Alex porazil před tímhle zápasem… Khalil vedl na bodových lístcích, dokud ho nepadl. Tlačil na něj a udělal jeden z nejlepších zápasů, jaké jsme kdy viděli. A zůstane na 8. místě?“ nechápe White.

„Já prostě nemůžu vystát nekompetentnost, už ne, šílím z toho. Nemůžu nechat lidi, kteří tomu podle mě vůbec nerozumí, nadále sestavovat žebříčky. Musím najít řešení,“ uvedl a dodal, že má schůzku s lidmi, kteří mu mají pomoci.

Před časem White prohlásil, že doufá v to, že by tvorbu žebříčků mohla brzy obstarávat umělá inteligence, možná se tedy bude ubírat tímto směrem. Každopádně ale odmítl variantu, že by žebříčky vytvářel on nebo třeba matchmakeři Mick Maynard a Sean Shelby. „Nemůžeme to dělat. Nemyslím si, že by to bylo správné. Jakkoliv se snažíte, nezvládnete být nezaujatí. Budu k vám upřímný, některé bojovníky nemám rád a některé mám zase hodně rád.“

Jak moc velká revoluce žebříčků nás čeká, to se dozvíme brzy. Třeba na ně pak vedení UFC začne brát větší zřetel při skládání zápasů. Aktuálně totiž slouží spíš pro zábavu fanoušků a první místo bojovníkovi vůbec nezaručuje, že dostane šanci vyzvat šampiona. Naopak může být nečekaně katapultován někdo jiný. To se ale asi bude stávat i nadále, neboť skládání duelů komplikují všemožná zranění a roli hrají také další faktory.

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články