Šílenství v Gruzii, šampiona Dvalishviliho přivítaly doma davy fanoušků

Šílenství v Gruzii, šampiona Dvalishviliho přivítaly doma davy fanoušků Merab Dvalishvili | zdroj: Profimedia

Šampioni z velkých zemí můžou jen tiše závidět, novopečený král bantamové divize Merab Dvalishvili si užívá velkolepý návrat do vlasti.

Zatímco v zemích jako USA či Brazílie by ani nespočítali, kolik jejich krajanů získalo v UFC pás, menší státy na své vlastní šampiony mnohdy čekají dlouhá léta. Gruzie se dočkala teprve letos, zase ale hned dvakrát. Ilia Topuria sesadil v únoru z trůnu pérové váhy Alexandera Volkanovskiho a v srpnu ho následoval Merab Dvalishvili, který si poradil s Seanem O’Malleym.

Návraty domů

Ani jeden z šampionů v Gruzii už dávno nežije. Topuriovi rodiče emigrovali kvůli válce v Abcházii ještě před synovým narozením do Německa. Zpátky domů se s nimi vrátil až v 7 letech a právě tam začal s tréninkem řecko-římského zápasu, v 15 se ale s rodinou přesunul do Španělka, kde už zůstal. Přesto, když teď do vlasti dovedl pás UFC, málem se kvůli fanouškům ani nedostal z letiště. Následně si pak stejně jako v Madridu užil ještě ovace zaplněného fotbalového stadionu.

Dvalishvili strávil doma o dost víc času, do světa se vydal až ve 21 letech právě proto, že chtěl prorazit jako MMA zápasník. Začátky nebyly snadné, aby se uživil, musel pracovat jako stavební dělník. Štěstí se na něj poprvé usmálo v roce 2017. Šéf UFC Dana White si ho totiž pozval do své show Looking for a fight. Merab měl být potravou pro tou dobou neporaženého (8-0) Raufeona Stotse, jenže se mu ho hned po pár vteřinách povedlo knockoutovat spinning backfistem. Do dnešních dní je to jediné KO, které se Dvalishvilimu v oktagonu povedlo.

Start v UFC Merabovi nevyšel podle představ, první dva zápasy prohrál a až do roku 2020 pokračoval v práci na stavbách, aby se uživil. Postupně ale ničil (většinou na body) jednoho soupeře za druhým a v polovině září tak dostal šanci zabojovat o titul, který se mu povedlo získat. Přivítání v Gruzii mu asi budou závidět i mnohem slavnější kolegové. Však se podívejte sami:

Je dobře, že si Merab svůj triumf naplno užívá. Na jeho pás si totiž brousí zuby Umar Nurmagomedov, který má předpoklady k tomu, aby na gruzínského wrestlera vyzrál. Je tedy možné, že Dvalishviliho éra nebude mít dlouhého trvání.

Kdo další si užil davové šílenství?

Sami dobře víme, jaké je to mít šampiona UFC. Jiřího Procházku v červnu 2022 vítalo v Brně zaplněné Náměstí Svobody. Záviděl mu v tu chvíli i Conor McGregor. „Mně se dostalo jen 'Jak je?' od Mary u výdeje zavazadel. Velká gratulace České republice a mému stájovému kolegovi Jirkovi Procházkovi z Paradigm Sports,“ napsal tehdy na sociálních sítích. Podobnou euforii jako český samuraj zažil letos také Dricus du Plessis, první šampion z Jižní Afriky.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články