Trenér šampiona UFC odhalil krutou metodu, jak během tréninku motivuje zápasníky

Trenér šampiona UFC odhalil krutou metodu, jak během tréninku motivuje zápasníky Dricus du Plessis | zdroj: Profimedia

Za chyby se na trénincích v nejslavnějším jihoafrickém MMA gymu tvrdě platí. Šampion Dricus du Plessis si ale drsný přístup trenéra pochvaluje.

Trenéři bojových sportů mají různé přístupy, jak vést tréninky a předávat znalosti svým svěřencům. Zatímco někteří si uvědomují, že neexistuje jediná správná cesta a jsou benevolentní, jiní vyžadují absolutní poslušnost. K jejímu vynucení využívají různé metody. Třeba hlavní kouč šampiona střední váhy UFC Dricuse du Plessise si pořídil elektrický obušek.

Zvěsti ohledně této velmi neortodoxní metody kolovaly už v minulosti, teď ji však sám trenér Morne Visser názorně demonstroval v pořadu UFC Countdown. „Tohle je můj systém. Když něco pokazí, tak jim pomůžu ten problém napravit. Tohle opravuje problémy. Když není na špičkách, nezvedá ruce, nekope, když má.“

Du Plessis uznává, že trénování pod Visserem není pro každého, on sám si ale jeho nesmlouvavý přístup pochvaluje, nikdo jiný by ho prý takhle dobře připravit nedokázal. „Pomohl mi vyvinout se, jako bojovníka mě vybrousil. Bez něho bych tady nebyl. Je to jediný MMA trenér, jakého jsem kdy měl. Vždycky říká: Trénuje tvrdě a bojuj snadno. Musíš ale být ochoten makat tady na žíněnce, protože takhle to děláme. – jedeme tvrdě. A ukazuje se to pak v zápasech. Jestli ale chceš trénovat pod ním, musíš být určitý typ člověka.“

Visser samozřejmě není jediný, kdo používá podobné pomůcky. Na domácí scéně je tím známý třeba legendární trenér Petr „Khru“ Macháček, který používá klacek, jemuž přezdívá „Motivátor“. 

Jiný kraj, jiný mrav

Není to poprvé, co Dricus a jeho trenér vzbudili pozdvižení. Mnohé zarazilo, že si po zápasech dávají pusu na ústa. Údajně má však jít o běžný zvyk v afrikánské kultuře. Spolupráce jim ale každopádně po sportovní stránce svědčí, jihoafrická jednička má bilanci 21-2, drtivou většinu soupeřů ukončil před limitem a v UFC zatím nasbíral 7 vítězství. Po tom posledním se navíc může pyšnit pásem šampiona. První obhajoba ho čeká už tento víkend, kdy se v Austrálii postaví Israeli Adesanyovi, který střední váze dlouho neohroženě kraloval.

Zdroje:  UFC Countdown

Nejnovější články