UFC 304 je tady, jaké zápasy si nenechat ujít?

UFC 304 je tady, jaké zápasy si nenechat ujít? Leon Edwards si užívá vítězství nad Kamaruem Usmanem | zdroj: Profimedia

Tento víkend se Manchester stane dějištěm jednoho z nejočekávanějších MMA turnajů letošního roku – UFC 304. I když budou zápasy kvůli vysílání v USA probíhat od půlnoci do nedělního rána, evropští fanoušci bojových sportů se mohou těšit na nezapomenutelnou noc plnou skvělých soubojů. Připravili jsme pro vás preview těch nejzajímavějších. 

Zatímco na hlavní kartě se to tradičně hemží zajímavými jmény, předchozí části programu dají prostor méně známým bojovníkům. Zajímavý bude určitě souboj v těžké váze mezi Mickem Parkinem a Lukaszem Brzeskim. Anglický hromotluk, tréninkový parťák prozatímního šampiona Toma Aspinalla, to má zatím 9-0 a v oktagonu UFC míří už za 4. vítězstvím. Oproti tomu Polák, kterého si můžou fanoušci u nás pamatovat díky zápasům s Cvernou a Budayem, je v nejslavnější organizaci na odpis. Krk si sice po třech prohrách zachránil vítěstvím, ale hrozba vyhazovu nad ním visí stále a jeho šance na udržení mezi elitou nejsou vysoké.

Na opačné straně váhového spektra bude extrémně zajímavý souboj mezi mladým neporaženým talentem Muhammadem Mokaevem a angolským čertíkem Manelem Kapem, který do UFC přišel jako šampion japonského RIZINu. Vstup mu sice nevyšel a bilanci si zhoršil 2 porážkami, od té doby si ale chuť spravil 4 vítězstvími, porazil mimo jiné Davida Dvořáka. Mokaev bude sice nastupovat jako favorit, papírově se ale jedná asi o nejtěžší zkoušku, které v dosavadní profi kariéře čelil. Oba dva se údajně porvali v tělocvičně UFC a na hotelu včera došlo na strkanici obou týmů. Tohle bude nejvyhrocenější zápas večera.

V Manchesteru nemůže samozřejmě chybět parťačka Paddyho Pimbletta Molly McCann, kterou dokáže domácí hlasité publikum vyhecovat ke skvělým výkonům (vzpomeňme na dva brutální lokty z otočky z předloňské sezóny). I proto ji bookmakeři sázkových kanceláří považují za velkou favoritku, Bruna Brasil by ale měla být vyrovnanou soupeřkou. 

Prelims část uzavře zajímavý zápas v pérové váze mezi domácím Arnoldem Allenem a gruzínským ninjou Gigou Chikadzem. Oba to měli ještě donedávna slušeně rozjeté. Angličanovi šnůru 10 vítězství v UFC zařízl až Max Holloway a posléze si výhru nad ním připsal ještě Movsar Evloev, šlo ale o dost vyrovnaný zápas. Na druhé straně Chikadze svou sérii vítězství dotáhl na 7, pak nestačil na Calvina Kattara. Zpátky do vítězného sedla se ale vrátil vítězstvím nad Caceresem.

Jenže to už bylo před rokem, následovala opět dlouhá pauza kvůli zraněním. Chikadzemu je navíc už 35 let, což je v pérové váze zlomový moment a zdá se, že výprask od Kattara si na něm vybral svou daň. Allen je o 5 let mladší a má v arzenálu více zbraní. Umí taky zatlačit a rozpoutat divokou přestřelku, což by gruzínskému technikovi, který rád bojuje na delší vzdálenost nemuselo svědčit. Do karet mu nehraje ani to, že Angličan je taktéž southpaw (levák), takže by neměl fungovat jeho pověstný giga kop (roundkick ze zadní nohy, kterým míří přesně na játra).

Giga Chikadze - Edson Barboza Giga Chikadze - Edson Barboza | zdroj: Getty Images

Pojďme na hlavní kartu. Tu odstartuje domácí Christian Leroy Duncan, další z řady někdejších šampionů britské organizace Cage Warriors, kteří se pokoušejí uspět v UFC. Zatím se mu to celkem daří, nasbíral tři vítězství před limitem a bilanci mu kazí jen prohra s Armenem Petrosyanem, který ho dokázal přebodovat. Duncan je hodně kreativní v postoji a původně mu matchmakeři chtěli jako soupeře přivést nám dobře známého Roberta Bryczeka, což slibovalo třeskutou podívanou. Poláka ale nakonec nahradil brazilský „Robocop“ Gregory Rodrigues, který je o něco komplexnější, hodně toho snese i rozdá a v případě potíží dokáže boj přenést na zem. Tahle bitva ve střední váze má předpoklady k tomu stát se nejlepším zápasem večera.

Doma nebude chybět ani svéráz Paddy Pimblett, s nímž poměří síly showman Bobby Green, který pro něj může být vstupenkou do nejlepší patnáctky lehké váhy. Těžko tady někoho favorizovat, Američan by měl mít navrch v postoji, Paddy zase na zemi, i když fanouškům slibuje KO. Čeká nás každopádně dost zajímavý zápas.

Následovat bude souboj o titul těžké váhy (i když oficiálně jen prozatímní). Je jen škoda, že se nepovedlo domluvit souboj šampiona Toma Aspinalla s Francouzem Cirylem Ganem. Oba jsou to totiž extrémně pohybliví postojáři, takže by bylo zajímavé, kdo si prosadí svou. Namísto toho kývnul Angličan na odvetu s Curtisem Blaydesem, což mu prý rozmlouvalo i samo UFC, o to větší respekt od fanoušků si za svůj přístup zaslouží. První zápas v podstatě skončil dříve, než začal a Aspinall se od té doby značně posunul, takže bude nastupovat jako favorit. V postoji by měl být rychlejší, což mu umožní kontrolovat vzdálenost a diktovat tempo. Blaydes by ale mohl překvapit, pokud se mu podaří dostat na kratší vzdálenost, případně svázat do klinče nebo Toma přišpendlit na pletivo či na zem. Anebo prostě jen jednou dobře trefit, což v těžké váze většinou stačí.

Tom Aspinall a Curtis Blaydes První zápas mezi Aspinallem a Blaydesem skončil po pár minutách kvůli zranění. | zdroj: Profimedia

Hlavní zápas večera pak obstará další odveta, k níž se váže podobný příběh jako k předchozímu duelu – rovněž skončila předčasně a vedení UFC asi úplně neprahlo po tom, aby ji realizovalo. Nicméně stalo se, Leon Edwards bude pás šampiona welterové divize hájit před Belalem Muhammadem. První zápas byl od začátku v režii Leona, který Belala v postoji systematicky rozebíral. Bohužel ale vše skončilo ve druhém kole kvůli hodně ošklivému dloubnutí do oka. 

Oba dva ale od té doby ušli kus cesty. Leon dvakrát porazil Usmana a následně totálně vymazal Colbyho Covingtona. Belal sice proklamuje, že spolupracoval s Khabibem a ten mu dokonce připravil strategii, jenže to jsou zatím jen slova. Edwards ukázal, že pro něj skvělí wrestleři nejsou problém. Když se několikrát postavil Usmanovi, Belal ho s největší pravděpodobností na zemi také neudrží. Šanci ale určitě má, pokud dokáže na rozdíl od prvního zápasu vyvinout tlak. Šanci na vítězství před limitem si ale zřejmě nedává ani on sám, jelikož prohlásil, že jeho cílem je Edwardse v oktagonu trápit a vyhrát naprosto dominantně na body.

Leon Edwards a Belal Muhammad Leon Edwards a Belal Muhammad | zdroj: FOTO: UFC

Celá startovka UFC 304 vypadá takto:

Leon Edwards vs. Belal Muhammad

Tom Aspinall vs. Curtis Blaydes

King Green vs. Paddy Pimblett

Christopher Leroy Duncan vs. Gregory Rodrigues

Arnold Allen vs. Giga Chikadze

Prelims (start 2:00)

Nathaniel Wood vs. Daniel Pineda

Molly McCann vs. Bruna Brasil

Jake Hadley vs. Caolan Loughran

Modestas Bukauskas vs. Marcin Prachnio

Early Prelims (start 0:00)

Oban Elliott vs. Preston Parsons

Muhammad Mokaev vs. Manel Kape

Sam Patterson vs. Kiefer Crosbie

Mick Parkin vs. Lukasz Brzeski

Shauna Bannon vs. Alice Ardelean

Zdroje:  UFC

Nejnovější články