Valentina Shevchenko nepřipustila překvapení a s přehledem ubránila titul

Valentina Shevchenko nepřipustila překvapení a s přehledem ubránila titul Zdroj: Forbes | zdroj: Profimedia

Shevchenko zůstává po UFC Fight Night 156 v Uruguayi královnou muší váhy a ani se na to moc nenadřela

Pokud byste šampionku muší váhy Valentinu Shevchenko neznali třeba díky nejdelší šňůře vítězství v muší váze v UFC v historii (jsou to "pouhé" tři výhry, ale je potřeba brát v potaz, že tato samotná váhová divize přibyla až v roce 2017), vězte, že miluje tři věci. Cestování, střelbu a rozbíjení úst. Jinak řečeno, kdyby se tahle dáma živila něčím jiným než bojem, doporučili byste jí, ať zkusí MMA. Naštěstí už se do toho pustila i bez našich rad a je v tom zatraceně dobrá.

Vyzývatelka, veteránka a průkopnice ženského MMA Liz Carmouche jí před zápasem slibovala krev, bolest, zkrátka samé hezké věci, a obě samozřejmě tradičně prohlásily, že vyhrají.

Dámy se navíc v oktagonu nepotkaly poprvé. Už je to sice devět let, ale byla to právě Liz Carmouche, kdo Valentinu poprvé v její profesionální kariéře porazil, což zápasu dodalo ještě další úroveň. Už to sice je nějaký pátek, ale Shevchenko opravdu nevypadá jako osoba, která by jen tak zapomínala na příkoří. Obzvlášť když ve zmíněném zápase vyhrávala, ale pak ho kvůli zranění na čele ukončil doktor v její neprospěch. 

Valentina Shevchenko - Liz Carmouche Zdroj: Forbes | zdroj: Profimedia

Ale to jsou pochopitelně jen dohady. Masivní favoritka Shevchenko od začátku působila vysoce soustředěně i cílevědomě a do zápasu nastoupila s ledovým klidem. Carmouche reagovala živelným pohybem a rychlými úkroky. A tak to vypadalo od začátku až do konce kola. Bojovnice se opatrně oťukávaly a za prvních pět minut titulového zápasu nebyl k vidění výraznější úder.

Druhé kolo začalo o něco aktivněji, ale žádné vyložené ohňostroje nepřicházely. V sázce bylo samozřejmě hodně, snaha neudělat chybu rozhodně nebyla žádným překvapením a není možné za ni sportovkyně odsuzovat, ale že by se jednalo o zrovna vzrušující podívanou, se říct nedá. Ke konci kola už se začínaly ozývat i nespokojené ohlasy z publika. Na deset minut ničeho si zkrátka lístky nikdo nekupoval.

Taneček na hranici dosahu pokračoval i ve třetím kole. Obě bojovnice se střídaly ve výpadech, ale nikdo se do ničeho nehnal po hlavě. Opatrnost nade vše, dlouhé měření jedna druhou v postoji a bučící diváctvo. Že by se nemusely hrát šachy celých pětadvacet minut, naznačila Valentina v polovině kola, kdy přesnou pěstí jako bleskem z čistého nebe poslala Carmouche k zemi, kam ji ale nenásledovala. Liz přestála chvilkovou krizi, ale Valentina přidala ještě takedown a o vítězi kola nemohlo být žádných pochyb.

Valentina Shevchenko - Liz Carmouche Zdroj: Getty Images | zdroj: Profimedia

Setrvačnost z konečně trochu akčního závěru třetího kola se přenesla i na začátek čtvrtého. Shevchenko po minutě zaskočila oponentku bleskovou kombinací a navázala dominantním strhem na zem, kde se ovšem dvě minuty nic moc nedělo. To už nebavilo ani sudího Keitha Petersona a bojovnice postavil zpátky na nohy.

Za což by mu měla Valentina poděkovat, protože po deseti vteřinách v postoji poslala Carmouche opět na zem, tentokrát neurochirurgicky přesnou pěstí z otočky. Na konec zápasu to sice opět nebylo, ale vítěz kola byl zase nabíledni. To muselo být jasné i Carmouche, která moc dobře věděla, že potřebuje finiš, jinak pás nebude. A to slibovalo zajímavou podívanou v pátém a posledním kole.

Liz nastoupila do závěru klání s o poznání vyšší agresivitou. Snažila se o víc kombinací, vzduchem prosvištělo i pár mocných kopů. Jenže nezasáhly nic než právě onen vzduch. Valentina si s elegantní grácií hlídala pozici a tím ze sebe nedělala zrovna snadný cíl. Naopak kontrovala dalším takedownem a tlakem na zemi, se kterým Carmouche nevěděla, co dělat. A tam zápas také skončil.

Bez chození kolem horké kaše - Carmouche neměla šanci. V postoji byla bezzubá a na zemi se jen horko těžko bránila. Zápas si místo v síni slávy pro nejdramatičtější boje nejspíš nezíská a působil upřímně jako trochu mdlá tečka večera, obzvlášť po fantastické řežbě, co předtím předvedli Luque s Perrym. Shevchenko nicméně jasně ukázala, že svůj plán „nikdy se nevzdat mistrovského pásu“ myslí vážně a navýšila řadu vítězství v muší váze na čtyři zápasy.

50-45 pro Valentinu Shevchenko od všech tří rozhodčí. Tady nebylo o čem přemýšlet.

Zdroje:  Archiv , Vlastní

Nejnovější články