Zemřel Teila Tuli – první bojovník, který kdy vkročil do oktagonu UFC

Zemřel Teila Tuli – první bojovník, který kdy vkročil do oktagonu UFC Teila Tuli vs. Gerard Gordeau | zdroj: FOTO: UFC

Ze Spojených států dnes přišla smutná zpráva, ve věku pouhých 56 let zemřel Teila Tuli. Příčina úmrtí nebyla zveřejněna.

Obrovitý Havajan se zapsal do historie jako první bojovník, který vstoupil do oktagonu UFC. Na premiérovém turnaji reprezentoval sumó. V tradičním japonském sportu započal kariéru v roce 1987 pod jménem Takamikuni a záhy se stal prvním zahraničním zápasníkem, který kdy vyhrál turnaj v třetí nejvyšší divizi. Kvůli problémům s koleny však musel za pouhé dva roky ukončit kariéru. V Japonsku nicméně zůstal a trénoval na debut v pro-wrestlingu, nakonec na něj ale nedošlo.

Namísto toho Tuli dostal nabídku startovat v prvním turnaji UFC, kde se spolu v pyramidě utkalo osm zástupců nejrůznějších bojových stylů. Jak později vzpomínal, ani moc netušil, k čemu se to upsal. Jeho soupeřem byl Holanďan Gerard Gordeau, který zastupoval francouzské bojové umění savate. 

Tuli měl obrovskou váhovou převahu, a tak se po chvíli rozhodl vyrazit do útoku. Gordeau ho ale dostal k zemi a dokončil ho brutálním kopem. Nejednalo se o čisté KO, ale Havajec přišel o tři zuby.

Boj sice trval jen pouhých 26 vteřin, ale UFC si asi nemohlo přát lepší začátek. Legendy praví, že jeden z vyražených zubů skončil v hledišti, dva další se ale prý vítězovi zasekly v noze a následně se s nimi probil až do finále. Bylo to brutální, syrové a spousta diváků právě díky tomuto momentu zůstala připoutána u obrazovek. Něco takového do té doby neviděli. Tuli se tak nesmazatelně zapsal do historie MMA. Není však divu, že už další MMA zápas nikdy neabsolvoval. I díky nepřehlédnutelné postavě se ale nakonec uplatnil jako herec. Jeho asi nejvýraznější role byla postava informátora v seriálu Hawaii Five-O.

V krátkém čase je to bohužel druhý účastník UFC 1, který zemřel. V květnu náš svět opustil Art Jimmerson, který se proslavil tím, že bojoval jen s jednou boxerskou rukavicí.

Zdroje:  Home of Fight

Nejnovější články