Červencový turnaj v sumó je zde a tentokrát půjde opravdu o hodně

Červencový turnaj v sumó je zde a tentokrát půjde opravdu o hodně Ónosató při oslavách vítězství v turnaji | zdroj: Profimedia

Osud některých zápasníků visí na vlásku a objevila se nová síla v podobě obrovitého Ónosatoa.  

O víkendu začne další patnáctidenní turnaj v sumó, tentokrát z nagojské Dolphin’s Areny a po tom květnovém se dá říct, že v nejvyšší divizi makuuči nezůstal kámen na kameni. Jména, která jsme považovali před půl rokem za jistotu ztrácí a naopak nováčci vzali divizi útokem. O tom, jak Takerufudži zlomil svým vítězstvím několik rekordů jsme už psali. Toho ovšem v Nagoji neuvidíme, protože si při svém vítězném turnaji poranil nohu, květnový turnaj musel vynechat, a proto padá o divizi níž. Pravidla sumó jsou v tomhle neúprosná. Na jaká jména se tedy můžeme těšit a v jaké situaci se nachází?

Jokozuna Terunofudži sumo Jokozuna Terunofudži | zdroj: Foto: Profimedia

Terunofudžijokozuna – příběh pokračuje, dvaatřicetiletý jokozuna se po fyzické stránce doslova rozpadá. Majitel jeho stáje už se vyjádřil, že nedá dva turnaje po sobě a z toho květnového odstoupil po prvním dnu, kdy si ověřil, že to prostě nejde. Aktuálně jen velmi lehce trénuje a to, že by se turnaje zúčastnil je krajně nepravděpodobné.

Kotozakuraózeki východ #1 – Premiéru se jménem Kotozakura (psali jsme o něm víc v tomto článku) si asi představoval lepší, nicméně nezklamal. Se skóre 11-4 a druhou pozicí v celém turnaji nedopadl špatně. Za očekáváním zůstává jeho sumó, které stále působí spíše defenzivně, bez dostatečné síly a dominance. Nicméně i tak Kotozakura patří mezi budoucí kandidáty na jokozunu, jen musí vyhrávat turnaje.

hoshoryu Hóšórjú se chladí po tréninku | zdroj: JSA

Hóšórjúózeki západ #1 – Pořád tu něco chybí. Je to skoro rok od jeho povýšení do hodnosti ózekiho (psali jsme o něm zde) a nedá se říct, že by Hóšórjú udělal velký progres. 10-5 není ostudné skóre, ale problém je spíš v tom, že stále mladý mongolský rikiši prohrává zápasy, které by prostě prohrát neměl. V jednu chvíli zamete s jinak zcela dominantním Ónosatoem, v další zase prohraje s Óhóem. Technicky jde o brilantního zápasníka, ale pořád jej limituje menší vzrůst a hlavně naprosto zbytečné chyby, přičemž jedné z nich se i – na rikišiho velmi nestandardně – po zápasu hořce zasmál. Nagoja bašo ale může být turnajem, kde vyhraje.

Takakeišóózeki východ #2 – První opravdu problematický rikiši, pokud nepočítáme jokozunu. Takakeišó byl ještě na konci loňského roku žhavým kandidátem na jokozunu, nyní se ale spíš spekuluje, jestli neukončí kariéru. Dlouhodobě ho trápí chronické zranění krčního nervu a kvůli tomu střídá úspěšná bašo s těmi, která vynechá a do dalšího jde zas a znovu v pozici kadoban, kdy musí mít kači koši (více vítězství než proher), aby si udržel hodnost ózekiho. V květnu odstoupil po dvou dnech a zranění se kumulují. Není jasné, jak dlouho bude chtít (a moct) bojovat se zraněným krkem a zda se v případě svého pádu o hodnost níž nerozhodne raději šéfovat stáji, kde by pro něj už bylo místo.

Ónosatosekiwake západ #1 – aktuálně největší mladá hvězda sumó. Minulý turnaj vyhrál a zlomil zase rekordy, některé staré víc než sto let. Květnový turnaj se rychle změnil v soutěž, kdo tohoto mohutného mladíka dokáže zastavit a takoví se našli jen tři. Ke své velké síle totiž přidal dobré situační využití techniky. Jde o bývalého jokozunu amatérských soutěží a už nyní je jasné, že pokud jej neskolí zranění, jednou nejvyšší hodnosti dosáhne. Nyní bude nastupovat teprve do svého čtvrtého turnaje v nejvyšší divizi, ale pokud by se mu podařilo získat mezi 13 až 14 výhrami, možná by z něj byl i ózeki. Takhle se s ním „jen“ počítá jako s hlavním favoritem na vítězství v turnaji.

Sumó Kirišima poslední den Kjúšú bašó poráží svého rivala Takakeiša | zdroj: Foto: Profimedia

Kirišima sekiwake východ #2 – velmi smutný příběh velmi sympatického zápasníka. Před půl rokem se čekalo, že může být novým jokozunou. V klíčovém turnaji ovšem selhal a následně si přivodil komplikované zranění krčního svalu. Dva turnaje po sobě se marně snažil získat kači koši a všichni zoufale hleděli na to, jak se zas a znovu zjevně zraněný zápasník vrhá do marného boje. Prohrál v pozici kadoban a spadnul mezi sekiwake. Nyní má jedinou šanci, jak se hned vrátit mezi ózeki. Pokud získá alespoň deset výher, automaticky bude povýšen. Bohužel, zprávy z přípravy hovoří typicky opatrným optimismem o tom, že se jeho krk den ode dne lepší. Což znamená, že stále není doléčený a jsou obavy, že se opět pokusí zvrátit osud i se svým zraněním. Nic jiného mu ovšem nezbývá.

Abisekiwake východ #1 – Abi to konečně dokázal a po dvou letech se vrátil mezi sekiwake. Velmi solidní výkon v květnovém turnaji prokázal, že má techniku a schopnosti na to vydržet v san’jaku (ta lepší část zápasníků v makuuči od komusubi výš). Spíš než, že by usiloval o povýšení na ózekiho se tento rodák se Saitamy bude snažit udržet se, nicméně platí, že Abiho není radno podceňovat.

Daieišókomusubi východ – Před rokem byl Daieišó dvě výhry od povýšení do hodnosti ózekiho. Pak ovšem následoval pád z hodnosti sekiwake a malý dynamický zápasník, který se spoléhá výhradně na rychle údery rukama, se musí do své někdejší pozice složitě vydrápat z pozice „pouhého“ maegaširy. To se mu ovšem v květnu podařilo, dostal se mezi komusubi a nyní musí dál vyhrávat, aby postupoval. Platí u něj, že dokáže prohrát s kýmkoliv, ale i vyhrát s kýmkoliv.

hiradoumi Hiradoumi se chlubí banzuke (žebříčkem), kde je poprvé mezi san’jaku | zdroj: Profimedia

Hiradoumikomusubi západ – tichá voda břehy mele. Čtyřiadvacetiletý Hiradoumi je skvělým případem talentu, který na sebe nestrhává pozornost rekordními výkony, ale velmi svědomitě na sobě pracuje a postupuje žebříčkem nahoru a v květnu byl kupříkladu jedním z tří rikiši, kteří získali Ónosatoův skalp. Nyní se poprvé podívá mezi san’jaku a bude muset prokázat, že dokáže čelit těm nejlepším opakovaně. Potenciál na to má.

Tím jsme uzavřeli celou část san’jaku. V turnaji nastoupí dalších 33 zápasníků a komplexní analýza by zabrala mnoho a mnoho času. Nicméně zde je ještě pár jmen, která stojí za vypíchnutí.

Atamifudžimaegašira západ #1 – mohutný mladík se ve svém rychlém vzestupu zasekl u bran san’jaku. Není to žádná katastrofa, stále je mu jen 21 let. Nyní musí hodně zapracovat na technice a taktice, protože jeho styl je velmi dobře čitelný a zkušenější soupeři toho využívají. Atamifudži je obzvlášť zranitelný na přehozy do strany ve chvíli, kdy se napře celou vahou na soupeře. Ve stáji má ovšem současného jokozunu, takže se snad nějaké nové triky naučí.

Ura maegašira západ #4 – nejoblíbenější zápasník sumó. Věčně usměvavý, relativně malý rikiši, který je proslulý svými akrobatickými schopnostmi a nečekanými chvaty, které si vzal z řeckořímského zápasu. Patřil mezi žhavé talenty, ale bohužel si před několika lety utrhl vazy v obou kolenou. Nyní osciluje v několika hodnostech na prahu san’jaku a i když se asi nikdy nedostane výš, než je post komusubiho, fanoušci ho budou milovat. Prakticky žádný zápas s Urou nezklame, a to i když prohraje.

wakatakakage Wakatakakage při návštěvě české ambasády v Tokiu | zdroj: Profimedia

Wakatakakage maegašira východ #14 – konečně se vrací! Wakatakakage, mladší bratr Wakamotoharua, který nyní bojuje o návrat do san’jaku patřil mezi velké naděje sumó. Bohužel, koncem roku 2022, v pozici sekiwakeho, si přivodil těžké zranění kolene (utrhl si postranní vaz a meniskus) a postupně kvůli neaktivitě, protože rehabilitoval, spadnul až divize makušita. Loni v listopadu se začal probojovávat zpátky do nejvyšší divize a toho dosáhl v květnu, kdy zvítězil v džurjó se skóre 14-1. Všichni teď očekávají, zda se vrátí v někdejší formě a nebo se na něm zranění nějak podepsalo.

O co tedy v Nagoja bašo půjde především?
- ukončí Terunofudži kariéru a nebo bude dál držet pochodeň jediného jokozuny?
- vzpamatuje se Takakeišó a jeho krk a nebo spadne mezi sekiwake?
- vrátí se Kirišima mezi ózeki a nebo jeho kariéra zažije strmý pád?
- nakročí Ónosato do ranku ózeki a potvrdí svůj talent dalším vítězstvím v turnaji?
- udrží se Hiradoumi mezi san’jaku?
- získá Wakatakakage nějaký výrazný počet vítězství?

Zdroje:  Vlastní , JSA , sumodb

Nejnovější články