Co se to děje na nagojském turnaji? Jokozuna Terunofudži drtí všechny a zatím neprohrál

Co se to děje na nagojském turnaji? Jokozuna Terunofudži drtí všechny a zatím neprohrál Ura vs Takakeišó, Nagoja 2024 | zdroj: Profimedia

Nikdo nečekal, že Terunofudži nastoupí do turnaje, natož že v něm vydrží déle než tři dny, aby pak opět odstoupil kvůli zdravotním problémům. Jenže, tady se dějí věci.

Když jsme před turnajem psali souhrn toho, co můžeme od turnaje v Nagoji očekávat, u Terunofudžiho bylo celkem jasno, nebo spíš zataženo. Jokozuna netrénoval, v posledním turnaji selhal a musel rychle odstoupit a prostě nic nenaznačovalo, že se věčně zraněný Terunofudží vrátí. Jenže on se vrátil a ve velkém stylu. V osmi zápasech nenašel přemožitele a působí jako jokozunové starší éry Akebona či Musašimarua, kteří soupeře prostě vyvedli z kruhu ven.

Terunofudži bojuje jinak. Místo tradičního spoléhání se na techniku tentokrát sází na přímočaré sumó, v němž dominuje díky své výšce a síle a zbytečně nezatěžuje poraněné nohy a páteř. Zároveň je vidět, že hodně zhubnul, a to mu rozhodně jedině prospělo. Málokdo dokázal najít alespoň dočasnou odpověď na jeho neustálý tlak.

Výjimkou byl oblíbenec publika Ura, který kolem jokozuny neustále tancoval, prováděl techniky na zachycení ruky a snažil se obra strhnout na zem. V jednom z nejlepších zápasů roku nakonec musel sklonit hlavu jako ostatní, ale Terunofudži jej, velmi nestandardně, podržel, aby nespadnul a místo věčně zamračeného pohledu na Uru uznale pokývnul. Ostatně, podívejte se sami.

 

Každopádně, v tuto chvíli Terunofudži vede v turnaji díky bezchybnému skóre 8-0 během osmi dnů a uvidíme, jak se mu povede v druhé polovině. Náskok má v tuto chvíli solidní.

Za očekáváním zůstali ovšem další favorité ve vysokých hodnostech. Relativně solidně si vede snad jen Kotozakura se skóre 6-2, nicméně jeho sumo není moc přesvědčivé. Hóšórjú má skóre 5-3 a jako obvykle trpí svým typickým syndromem – prohrává zápasy, které by logicky prohrávat nemusel, kdyby neudělal nějakou nesmyslnou chybu. Poslední ózeki, Takakeišó, bojuje o přežití a potřebuje alespoň 8 výher, aby se udržel v této hodnosti. A je jasné, že opět nastoupil s obnoveným chronickým zraněním krčního nervu, protože má skóre 3-5 a postrádá sílu. Pořád tu hoří jiskřička naděje, ale konkurence bude těžší a těžší.

Ještě depresivněji vypadají vyhlídky sekiwakweho Kirišimy. Někdejší kandidát na jokozunu se po dvou, vinou zranění krajně nepodařených, turnajích propadl o rank níž. Nyní potřebuje na turnaji posbírat 10 výher, aby se automaticky stal znovu ózekim. Vzhledem k tomu, že po osmém dni má skóre 4-4, nezdá se to být moc pravděpodobné. Kirišima začal dobře, ale zdá se, že se mu obnovilo zranění a nad jeho hlavou se stahují mračna.

Supertalent Ónosato mohl sahat po hodnosti ózekiho, ale musel by mít alespoň 13 výher. Tahle šance se rozpadla, když na mladíka dolehly nervy a on měl v prvních čtyřech dnech tři prohry. Nicméně, oklepal se a do druhé poloviny turnaje vstupuje se skóre 5-3.

Sumó Vítězný Ónosato a poražený jokozuna Tarunofudži na zemi | zdroj: Foto: Profimedia

Mezi největší překvapení, nebo spíše potvrzení skvělé formy, patří Hiradoumi, aktuálně komusubi. Svalnatý a především nesmírně rychlý talent zjevně dobře trénuje, protože si z nesmírně náročného startu, kdy musel čelit všem nejlepším ze san’jaku, odnáší skóre 5-3 a určitě bude patřit mezi kandidáty na povýšení mezi sekiwake. Hiradoumi nesmírně dře a dokáže zatopit i favoritům. Pokud se mu vyhnou zranění, dá se očekávat, že bude příští rok atakovat pozice ózeki.

Velmi dobře působí Wakatakakage, někdejší sekiwake, který se kvůli těžkému zranění kolene propadl až na dno divizí a musel se probojovat zpátky. Je vidět, že jeho koleno stále není 100%, ale skóre 5-3 ukazuje, že zápasit nezapomněl a teď se jen musí dostat do tempa nejvyšší divize makuuči, která je kvalitou jinde než ty nižší.

Bohužel, smolaře turnaje a asi nejen turnaje si odnáší Asanojama. Ten se loni vrátil po disciplinárním trestu a neminul turnaj, kde by si nepřivodil nějaké zranění. Někdejší ózeki se složitě probojovával žebříčkem nahoru, aby jej opět nějaká nehoda srazila o několik stupňů níž. Nicméně tentokrát je už jeho snům o návrat mezi elitu konec. Po třech dnech bez porážky mu prasknul přední zkřížený vaz v koleni. Z arény jej museli odvézt na vozíku a diagnóza zní minimálně půl roku než bude moci začít trénovat. To znamená propad do nejnižší divize a další cesta vzhůru. Ve 30 letech je pravděpodobnost návratu mezi san’jaku nepravděpodobná.

Sumó Takerufudži v záři reflektorů po historickém vítězství | zdroj: Foto: Profimedia

A dobrá zpráva z nižší divize džurjó. Takerufudži, který hrdinsky vyhrál předminulý turnaj a to i se zraněním nohy, se vrátil v osmý den, aby zamezil svému pádu o další celou divizi. Nutno říct, že i když měl kotník notně zafixovaný, vymetl dohjó s Ónokacuem, který doposud v džurjó vedl. Takerufudži se velmi teoreticky ještě může vrátit mezi elitu, ale musí vyhrát všechny zbývající zápasy, nezranit se a mít štěstí, aby sestupovalo dost rikiši.

V tu chvíli tedy vše vypadá, že jokozuna Terunofudži jako buldozer dojde pro celkové vítězství a jako honící psi na každé jeho zaváhání budou čekat rikiši s aktuálním skóre 6-2: Kotozakura, Śódai a teoreticky i Čuranoumi, který ale zatím jako maegašire 12 nečelil silným soupeřům. Jak turnaj dopadl vás budeme informovat.

terunofuji Terunofudži, Atamifudži a Midorifudži provádí dohjó-iri | zdroj: Profimedia

Zdroje:  Vlastní , sumodb , Abema

Nejnovější články