Jeden z nejlepších MMA bojovníků ukončil kariéru a šéf UFC ukázal své pokrytectví

Jeden z nejlepších MMA bojovníků ukončil kariéru a šéf UFC ukázal své pokrytectví Demetrious Johnson | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Dana White zřejmě zapomněl, jak s legendárním "Mighty Mousem" jednal, když neochvějně vládl muší váze v UFC. Anebo si jen myslí, že jsme zapomněli?

Během sobotního turnaje ONE 168 v Coloradu došlo hned na dvě velká loučení. Ještě než doprostřed klece položil rukavice thaiboxer Liam Harrison, přišel oznámit konec MMA kariéry také legendární „Mighty Mouse“ Demetrious Johnson.

Velké překvapení to nebylo, vzhledem k tomu, že naposledy bojoval loni v květnu a před pár dny se nechal slyšet, že MMA ani netrénuje. Plně totiž propadl brazilskému jiu-jitsu, kterému se teď hodlá věnovat naplno. V kleci ONE Championship jej tak možná v budoucnu ještě uvidíme, jelikož souboje v graplingu také organizují. 

Rozhodnutí skončit na vrcholu dává v kontaktních bojových sportech smysl, přesto ho málokterý bojovník dokáže udělat. Sám DJ uvedl, že v MMA už dosáhl všeho a ve 38 letech nechce riskovat, že si ze zápasů odnese vážnější zdravotní problémy. Loučení se přesto neobešlo bez slz.

Hned po oznámení byl Johnson jako první bojovník v historii uveden do Síně slávy ONE Championship. A podobná pocta ho nejspíš čeká i v UFC, kde strávil podstatnou část své úspěšné kariéry. Že si tam místo rozhodně zaslouží, potvrdil i Dana White a dodal, že když byl ještě u něj v organizaci, tak ho bránil před fanoušky. „Nikdy jsem s ním neměl problém,“ prohlásil. Možná by bylo lepší, kdyby Johnsonovi pouze pogratuloval, anebo uvedl, že si ho i přes někdejší neshody jako bojovníka váží.

Jenže Dana si nejspíš myslí, že my fanoušci máme krátkou paměť. Přestože se o DJovi už před lety mluvilo jako o nejlepším bojovníkovi bez rozdílu vah, za něhož jej často označovali i jeho kolegové fighteři, šéf UFC se tomu smál a tvrdil, že nejlepším zápasníkem je Conor McGregor. Krom toho také hrozil, že pro neatraktivitu zruší muší divizi. „Nejsem z něj nadšený, má nejmenší počet prodaných pay-per-view přenosů z celé UFC,“ prohlásil tehdy mimo jiné.

V tomto směru ale byla chyba i u něj a marketingového týmu, který DJe ne úplně dostatečně promoval. V roce 2017 si na to "Mighty Mouse" postěžoval v otevřeném dopise, v němž popsal ne úplně férové jednání ze strany organizace. Vysvobodila ho paradoxně až těsná (a dost diskutibilní) prohra se Cejudem, načež White souhlasil, aby byl vyměněn za Bena Askrena do ONE Championship.

To se pro DJovu kariéru nakonec ukázalo jako skvělý krok. Nejenže si ho ve ONE více vážili, ale také tam měl solidní konkurenci. Od Adriana Moraese dokonce v roce 2021 schytal první KO v životě. Přesto mu promotéři následně domluvili superfight podle speciálních pravidel proti thajskému zabijákovi Rodtangovi. Úkol nakonec splnil a zvítězil, díky čemuž se pak mohl dvakrát pomstít právě svému brazilskému přemožiteli. Trilogií s ním Johnsonova cesta v MMA končí, dál bude pokračovat na tatami v brazilském jiu-jitsu.

Zdroje:  UFC , ONE Championship , Demetrious Johnson – Youtube , Grind City Media , Patrick Gavia – Youtube

Nejnovější články