Mike Tyson je nadšený z chystaného vstupu šéfa UFC do světa boxu: Tohle by mohla být ta nejlepší věc, která se boxu přihodí!

Mike Tyson je nadšený z chystaného vstupu šéfa UFC do světa boxu: Tohle by mohla být ta nejlepší věc, která se boxu přihodí! Mike Tyson | zdroj: Profimedia

Mike Tyson je jméno, které světem boxu rezonuje už desítky let. A jeho slovo v něm má stále svou váhu. Naposledy zaujal svým názorem na chystaný vstup Dany Whitea do světa boxu.

Před svým návratem do ringu, který se uskuteční 15. listopadu, kdy změří síly s kontroverzním youtuberem a boxerem Jakem Paulem, se Tyson objevil v populárním podcastu It ́s What It ́s. A bylo velice zajímavé poslechnout si jeho názor na avizovaný vstup šéfa UFC do boxu. 

Tyson myšlenku, že by White mohl vstoupit do světa boxu, nadšeně přivítal, a věří, že jeho přístup by mohl být pro tento sport revoluční. „Tohle by mohla být ta nejlepší věc, která se boxu přihodí,“ prohlásil Mike. Jeho optimismus vychází z toho, jak White nastavuje standardy v UFC – kde každý zápas musí být slušnou podívanou, jinak se bojovník do oktagonu už nevrátí. „Pokud je zápas špatný, ten člověk už příště bojovat nebude. Snaží se dát divákům jen dobré zápasy. Ne jako v boxu, kde se ptáme: Tenhle chlap bude bojovat znovu příští měsíc? My ho už ale nechceme vidět,“ pokračoval Tyson. 

Tysonův komentář poukazuje na aktuální stav v boxu, kde i méně atraktivní zápasy často dostávají přílišnou pozornost. Jako příklad zmínil hvězdu Shakura Stevensona, který v létě obhájil svůj titul šampiona WBC v lehké váze, ale jeho duel s Artemem Harutyunyanem byl kritizován pro nedostatek akce. Stevensonův výkon rozdělil fanoušky i odborníky, což ukazuje na to, že i ty největší hvězdy mohou čelit negativním reakcím, pokud zápasy postrádají dynamiku. 

Dana White se chtěl v boxu angažovat už několikrát, ale jak sám říká – nyní je ten správný okamžik. „Všechno je o načasování. Je teď ta správná chvíle? To už brzy zjistíme.“ 

Ačkoliv konkrétní detaily White záměrně tají, je jasné, že má plán, který hodlá brzy uvést do praxe. Dlouho se mluví o tom, že box je na ústupu a nutno podotknout, že právě šéf UFC by možná dokázal rohovnický sport oživit. Když se podíváme na UFC a MMA, vidíme, že dochází k neustálému růstu sledovanosti a popularity. To je v kontrastu s boxem, který minimálně stagnuje. 

White chce do boxu přinést prvky, které má ověřené v praxi. Zamýšlí se nad tím, zda by mohl vytvořit podobný model, jaký funguje v UFC, kde jsou top zápasníci pod jednou smlouvou, což usnadňuje organizaci velkých zápasů. V boxu je totiž špička roztroušená mezi mnoho promotérů. White však věří, že jeho model je ten správný. „Když se podíváte na UFC model, funguje. To je fakt.“ 

Co se týká samotného Tysona, jeho návrat na scénu vyvolává velká očekávání, i když se neobešel bez kritiky. Je mu totiž 58 let. O 31 let mladší Paul se ve svých prvních profi zápasech objevil na scéně i na Tysonově exhibici v roce 2020, kde čelil bývalému basketbalistovi Nateu Robinsonovi. 

Když byl „Železný Mike“ dotázán na svůj názor na Paula jako boxera, jeho odpověď byla stručná, ale výstižná: „Nevím. Zlepšil se od doby, kdy poprvé bojoval. Já jsem ho uvedl na scénu, začal na mé undercard před čtyřmi lety. Nikdo nevěděl, kdo je. Takže jsem to celé kolem něj nastartoval a teď to možná dokončím.“ 

Největší obavy ohledně tohoto zápasu však vyvolává Tysonovo zdraví. Původně měli bojovat už v červenci, ale zápas byl odložen kvůli jeho zdravotním komplikacím. I když se k vlastnímu zdravotnímu stavu nevyjádřil, naznačil, že někteří sportovci potřebují být chráněni před sebou samými. „Některé sportovce musíte chránit, protože by radši zemřeli, než aby přestali,“ prohlásil, což možná odráží jeho vlastní pocity. 

Návrat boxerské legendy do ringu je nepochybně událostí, která přitahuje obrovskou pozornost. Ať už vyhraje, nebo prohraje, jeho jméno zůstane navždy vryto do historie boxu. Pro fanoušky je to šance vidět legendu znovu v akci a pro Tysona možná poslední velká jízda před zaslouženým návratem do sportovního důchodu. 

Zdroje:  It Is What It Is Talk

Nejnovější články