Šampionka boxu bez rukavic hodlá svůj mozek věnovat na vědecké účely

Šampionka boxu bez rukavic hodlá svůj mozek věnovat na vědecké účely Britain Hart-Beltran vs. Christine Ferea | zdroj: Profimedia

Tvrdých ran se nebojí, přesto se Christine Ferea kvůli penězům zapojila do dlouhodobé studie mapující poškození mozku u bojovníků. A hodlá vědeckému poznání pomoci i po své smrti.

Christine Ferea, úřadující šampionka muší váhy organizace Bare Knuckle Fighting Championship (BKFC), oznámila, že po své smrti daruje mozek na vědecké účely. Tento odvážný krok je výsledkem její účasti v dlouhodobé studii zaměřené na zdraví mozku bojovníků, kterou vede Clevelandská klinika. 

Bojovnice se do této studie zapojila před deseti lety. A bylo to hlavně kvůli penězům. Nabídka několika stovek dolarů za vyšetření mozku totiž přišla v době, kdy měla hluboko do kapsy. To, co se zpočátku zdálo jako rychlý způsob výdělku, se však postupem času proměnilo v zásadní součást její kariéry a života. 

Kdo je Christine “Misfit” Ferea 

Ferea vyrůstala jako problémové dítě, které se až příliš často zaplétalo do pouličních rvaček. Později se začala věnovat různým bojovým sportům. V Muaythai dosáhla amatérské bilance 13-0, což ji přivedlo k MMA, kde se stala součástí ženské organizace Invicta FC. V oktagonu se jí však příliš nedařilo, a proto přešla k boxu bez rukavic. 

Svou kariéru v BKFC odstartovala v roce 2018 knockoutem. V dalším zápase získala uvolněný titul v pérové váze, o který však záhy přišla, když prohrála s Helen Peraltou. Od té doby však v BKFC nenašla přemožitelku a vybojovala titul v muší váze, který už třikrát obhájila. V současné době má v boxu bez rukavic bilanci 9-1 a platí tam za jednu z největších hvězd. 

Misfit každoročně podstupuje komplexní vyšetření, včetně dvouhodinových skenů mozku a testů kognitivních funkcí. Díky těmto pravidelným vyšetřením má neustálou kontrolu nad tím, zda nedochází k poškození mozku v důsledku neustálých úderů, kterým je v průběhu své kariéry vystavena. 

„Nemusím se sama sebe ptát, jestli mi údery do hlavy ničí mozek. Mám pravidelné schůzky s doktory a podstupuji různé lékařské testy. Kdybych zjistila, že se můj stav zhoršuje, okamžitě skončím,“ prozradila Ferea

Zpočátku se, stejně jako mnoho jiných bojovníků, o dlouhodobé zdravotní následky inkasovaných úderů nezajímala. Její nezlomná houževnatost a schopnost odolávat bolesti jí sice přinesly mnoho úspěchů, ale zároveň jí vystavily značnému riziku. Díky studii si však uvědomila, jak velký vliv má boj na její mozek a zdraví. 

Shodou okolností se měla Ferea v květnu utkat s bývalou boxerskou šampionkou a veteránkou Bellatoru Heather Hardy. Ta však několik dní před plánovaným utkáním ze zápasu odstoupila a prozradila, že pravděpodobně bude muset definitivně skončit kvůli množství úrazů hlavy, které během své kariéry utrpěla. 

Ferea se rozhodla Hardy kontaktovat a pokusila se ji připojit k programu Cleveland Clinic, aby jí pomohla zvládnout tento těžký životní moment. "Je to děsivé, ale musíme být zodpovědní," řekla. "Nemůžeš si myslet, že se ti nic nestane, jen proto, že máš odolnou bradu." 

Navzdory svému důrazu na dlouhodobé zdraví mozku Ferea říká, že svůj agresivní bojový styl měnit nehodlá. Jako zkušená bojovnice ví, že opatrnost v ringu může být osudná, protože váhání může vést ke knockoutům a prohrám.

Přesto chce jít příkladem a rozhodla se svůj mozek po smrti darovat vědě. Chronická traumatická encefalopatie (CTE), degenerativní onemocnění mozku způsobené opakovanými údery do hlavy, může být totiž diagnostikována pouze posmrtně. 

„Můj mozek už nikdo po mé smrti potřebovat nebude,“ řekla s nadhledem, „tak proč ho nedarovat vědcům, aby mohli dál studovat, co se děje s mozkem bojovníků?“ 

Christine Ferea je inspirativním příkladem bojovnice, která nejenže dominuje v ringu, ale také klade důraz na své zdraví a budoucnost. A pokud někdy zjistí, že její mozek začíná vykazovat známky poškození, slibuje, že okamžitě pověsí rukavice na hřebík. 

„Když to bude špatné, přestanu. Miluju to celým svým srdcem. Miluju být šampionkou, miluju boj a miluju dominanci nad lidmi, ale nestojí mi to za to, abych nemohla vyslovit své jméno nebo abych si nemohla vzpomenout na svou rodinu a podobně.“

Autor: Nikola Andreev

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články