Zápas vzal při obědě, čtyři hodiny nato si připsal parádní KO brutálním loktem z otočky

Zápas vzal při obědě, čtyři hodiny nato si připsal parádní KO brutálním loktem z otočky Adam Brysz na turnaji KSW 89 | zdroj: Foto: se svolením KSW

Polský zápasník Adam Brysz se stal nepravděpodobným hrdinou sobotního turnaje KSW 89.

Jednomu z šéfů KSW a hlavnímu matchmakerovi této polské organizace Wojsławu Rysiewskému za posledních pár dní přibylo nemálo šedin. Sobotní turnaj s pořadovým číslem 89 se totiž ještě před svým startem začal doslova rozpadat. Jednou z prvních obětí se bohužel stal náš Dominik Humburger, který zkolaboval při shazování a z akce se tak musel ze zdravotních důvodů omluvit. Nebyl však jediný, podobné problémy postihly soupeře Macieje Kazieczka Abdulkadirova. Po vážení pak odpadla Sandra Succar a rozpadl se také zápas Hugo Deux vs. Nicolae Bivol, jelikož první jmenovaný přešvihl váhu o více než 3 kg a Bivol se rozhodl fight s tímto soupeřem odmítnout. Z původních 9 plánovaných zápasů se najednou stalo pouhých 7, a tak Rysiewski skoro až ze zoufalství vysílal zprávy na všechny strany, aby našel náhradu alespoň na další jeden fight.

A jednu takovou zprávu uslyšel při obědě bývalý polský judista Adam Brysz.

„Dneska po sparincích, protože ještě ráno jsem měl trénink v Katovicích, jsem si dal oběd, který připravila moje manželka Agnieszka (mimo jiné také MMA zápasnice Agnieszka Brysz-Niedźwiedź). No a tak jím ty špagety a koukám na rozhovor s Wojem, že kdo chce bojovat, tak může,“ vzpomínal pak Adam v pozápasovém rozhovoru.

Hned se mu tak v hlavě zrodil plán a kolem třetí hodiny odpolední Rysiewskému napsal, že by strašně rád na turnaji vystoupil a odčinil tak svou nedávnou porážku na KSW Epic, kde dostal KO od Piotra Kacprzaka. O pár minut později už mu zvonil telefon s nabídkou na souboj s Francouzem Deuxem. Společně s manželkou tak sedl do auta a vyrazil směrem na místo konání KSW 89 do Lodže.

Proč nakonec dostal šanci právě Deux, který naprosto selhal na váze a ne Bivol? Podle Rysiewského nebral Bivolův manažer ani sám zápasník telefon a z důvodu velké časové tísně bylo třeba zápas domluvit bez dalších průtahů.

Do střetnutí vstupoval docela logicky Brysz jako velký outsider. Již 37letý bývalý velice úspěšný judista měl na svém kontě do sobotního večera pouze 3 profesionální fighty v MMA a při již zmíněném posledním vystoupení příliš dobrý dojem neudělal. Hugo Deux, jenž má rovněž kořeny v judu, sice při své premiéře v KSW v lednu také moc nezářil, dokázal ale alespoň zvítězit a do klece nastupoval z plné přípravy. Paradoxně měl také podporu publika, jelikož v Polsku dlouhodobě žije.

První kolo probíhalo přesně podlé této premisy, Francouz vyvíjel na Poláka tlak, jeho údery byly přesnější a silnější a v jednu chvíli dokázal Brysze dostat pod sebe na zem, kde rozdal dobré údery z vrchní pozice. Druhá pětiminutovka probíhala z prvu podobně, Adam ale postupem času začal využívat mezer v obraně Huga a jeho sice nepříliš silné, ale početné údery dopadaly pořád víc a víc na protivníkovu hlavu. Na Francouzovi se tohle muselo dřív nebo později projevit a v druhé půlce rundy viditelně zpomalil a nepomohla mu ani z publika znějící Marseillaisa. Jeho obrana se stala prakticky neexistující a Brysz jej pepřil dobrými předními a hlavně tvrdými lokty. Francouz sice pořád pokračoval v boji a snažil se i útočit, byla to ale pouze jeho labutí píseň, Adam totiž minutu před koncem kola vyslal brutální loket z otočky, který poslal Huga tvrdě k zemi.

Brysz pak okamžitě v euforii vyskočil z klece a dal se do hovoru právě s Rysiewským, kde si nejspíše řekl o pořádnou výplatu. Podle jeho slov totiž do zápasu nastoupil bez domluvené finanční odměny, na což nejspíše prostě nebyl čas. Za tento výkon si nejspíše vysloužil nejen zajímavé vylepšení konta, ale také šanci představit se na jubilejním KSW 100, které proběhne v listopadu v Glivicích.

Nejnovější články